Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pre strach z mužov je dievča (26) stále panna!

Emily sa bojí aj muža z donášky Zobraziť galériu (2)
Emily sa bojí aj muža z donášky (Zdroj: The Sun)

LONDÝN/BRATISLAVA - Angličanke Emily Dayovej sa pri pohľade na neznámych mužov spotia dlane a zastaví dych. Mladé dievča totiž trpí androfóbiou, ktorá mu bráni nadviazať bližšie styky s opačným pohlavím. Preto aj vo veku, kedy sú jej rovesníčky vydaté a majú deti, Emily stále nezažila ani prvý bozk.

Takáto fóbia zvyčajne vypláva na povrch v prípade týrania, ale u Emily to neplatí. Žiadny muž jej nikdy neublížil, ale aj tak je z nich vydesená na smrť. 

Dievča výrastlo v dome plnom žien, jeho otec sa od nich odsťahoval, keď bolo ešte malé. Prvá spomienka na paniku sa datuje do obdobia, keď malo 13 rokov. Pri dverách stal neznámy muž, ktorému malo otvoriť. Dostalo sa do takého stavu, že jeho sestra si pomyslela, že má horúčku a poslala ho do postele. 

"Očervenela som. Cítila som na sebe, že som stále rozpálenejšia a rozpálenejšia. Snažila som upokojiť sa, ale nedalo mi dýchať," hovorí Emily, ktorej záchvaty zvyčajne trvajú 10 minút, ale môžu sa pretiahnuť aj na hodinu. 
Netušila, prečo sa to deje vždy, keď sa má stretnúť s cudzím chlapom, ale nedokázala sa nijako ovládnuť.

Strach zo spolužiakov v škole nemala, boli to pre ňu iba chlapci, problém nastal až pri dospievaní. Nakoniec to už nevydržala a musela sa niekomu zdôveriť. V 14 rokoch zašla za matkou, ktorá si najprv myslela, že je nešťastne zaľúbená.

Po dcérinej spovedi ju zaviedla k lekárovi, jednému z mála mužov, ktorých sa Emily nebála. "Cítila som obrovskú úľavu. Konečne som rozpovedala moje tajomstvo. Zistila som, že trpím androfóbiou. Bola som rada, že poznám diagnózu, ale nasledovalo sklamanie, keď mi bolo povedané, že uzdravenie môže byť veľmi náročné," hovorí Emily.

Odborníčka dievčaťu vysvetlila, že ide o psychologický problém. Naučila ho mentálne a dýchacie cvičenia, ktoré mu pomohli prekonať strach.

Z milostného života však má stále hrôzu. Hoci už bola so zopár chlapcami na rande, nikdy neprišlo ani k prvému bozku. Táto méta je pre ňu nedosiahnuteľná. Napriek tomu dúfa, že raz v živote nájde niekoho, s kým fóbiu porazí, vydá sa a bude mať deti. 

"Chápem, že si niektorí ľudia pomyslia, že som divná, ale ide o reálny stav, nad ktorým nemám kontrolu," dodáva Emily, ktorá vraví, že v žiadnom prípade nie je lesbička a má záujem jedine o hetereosexuálny vzťah.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu