Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Chlapec (11) má plešinu, maniakálne si trhá vlasy!

Max Sherwood
Max Sherwood (Zdroj: Hair Club for Kids)

LONDÝN/BRATISLAVA - Väčšina jeho rovesníkov ani netuší, čo znamená slovné spojenie trhať si od zlosti vlasy. Pre Maxa Sherwooda to však nie je len fráza, ale realita. Chlapec z Iowy trpí ochorením, ktoré ho núti šklbať svoj porast hlavy, až kým sa mu nevytvorí plešina.

Chlapec si začal trhať obočie v druhej triede na základnej škole. Na chvíľku prestal, ale ako štvrták prešiel k vytrhávaniu vlasov.

Matka Candice mala strach o syna, u ktorého zistili psychickú poruchu zvanú trichotillomania. Aby sa o nej rodičia dozvedeli viac, zašli na konferenciu. Tam ich oboznámili s organizáciou, ktorá venuje "príčesky" deťom s takýmto ochorením. 

Syntetické vlákna sú votkané do reálnych vlasov a pacientom sú poskytované bezplatne tak často, ako ich potrebujú až do 17 rokov. 

Keď Max dostal prvú náhradu v októbri 2009, jeho návyky po pár mesiacoch ustali. Keďže kvôli lepidlu si nedokázal vyrvať vlastné vlasy, jeho mozog sa zameral na inú činnosť. 

Jeho matka si myslí, že porucha bola vyvolaná nudou v škole. Hoci je Max vysokointeligetné dieťa, zo školy ho museli zobrať, pretože ťahal aj spolužiakov a dokonca občas aj dospelých na verejnosti. Teraz je však šanca, že sa vráti medzi kamarátov.

Podľa doktora Martina Franklina, profesora klinickej psychológie a psychiatrie, majú pacienti problémy so spoločenským uplatnením, boja sa ísť von a hanbia sa. Väčšina dospelých, ktorí trpia trichotillomaniou tiež má depresiu, a deti by mohli mať ťažkosti so vzdelávaním. 

Na túto obsedantno-kompulzívnu poruchu by mali zabrať lieky a behaviorálna terapia, ktorá sa snaží "zapojiť náhradné správanie a kompenzujúcu reakciu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu