Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ateisti majú lepší sexuálny život ako veriaci, necítia vinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KANSAS - Sexuálny život ateistov je omnoho lepší ako ten, ktorí majú ľudia veriaci v nejaké náboženstvo. Tí vraj totiž počas pohlyvného styku, a niekedy i niekoľko týždňov po ňom, pociťujú vinu. Tvrdí to štúdia Univerzity v Kansase, ktorej sa zúčastnilo viac ako 14 500 ľudí.

Neveriaci podľa nej oveľa častejšie prenášajú svoje sexuálne fantázie do reálneho života  a pri ich uskutočňovaní pociťujú väčšiu spokojnosť. Obe skupiny priznali, že počas skúmaného obdobia vykonávali rovnaké činnosti ako masturbáciu, orálny sex a pozeranie porna. Nábožensky založení ľudia si to ale kvôli systému ich viery užívali menej; po vyvrcholení ich totiž takmer vždy premohol pocit viny. Svoj sexuálny život ohodnotili oveľa horšie ako ateisti.

Najväčšími previnilcami sa podľa štúdie cítia Mormóni, na desaťbodovej stupnici viny dosiahli 8,19 bodu. Za nimi nasledujú Svedkovia Jehovovi, Pentakostalci a Baptisti. Katolíci dosiahli v priemere 5,34 bodu, ateisti len 4,71. Až 22 percent tých, ktorí boli k náboženstvu vedení už od malička uviedlo, že sa pri sebaukájaní cítili zahanbene. Oproti tomu tento istý pocit zdieľa len 5,5 percenta ateistov.

Štúdia odhalila aj jeden znepokojivý fakt; deti vyrastajúce v náboženských rodinách si radšej pozrú porno, akokeby sa mali na veci týkajúce sa sexu opýtať svojich rodičov. Prieskum však priniesol i dobré správy, a to, že ľudia, ktorí veru stratili, zaznamenali v oblasti sexuálneho uspokojenia výrazné zlepšenie.

"Náš výskum dokázal, že veriaci ľudia pri sexe častokrát zažívajú pocit viny. Ale to ich nezastaví, len to spôsobí, že sa potom cítia zle," povedal psychológ Darrel Ray.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu