Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zo silnej explózie vo vesmíre sa šíri radiácia

Po explózii sa uvoľnilo gama žiarenie
Po explózii sa uvoľnilo gama žiarenie

WASHINGTON - Spojené štáty skúmali vo vzdialenej galaxii pomocou Hubblovho teleskopu a ďalších ďalekohľadov vesmírny výbuch, ktorý bol silnejší a dlhší než všetky doterajšie. Z miesta explózie ešte po viac ako týždni vychádza silná radiácia, ktorej intenzita kolíše, upozornil Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Astronómovia tvrdia, že nikdy nevideli explóziu tak premenlivej svetelnej intenzity a tak dlhú. Spravidla táto emisia lúčov gama po deštrukcii veľkej hviezdy trvá len niekoľko hodín.

"Poznáme v našej galaxii objekty, ktoré môžu opakovane vybuchnúť, ale tieto explózie sú tisíckrát alebo miliónkrát slabšie, než to, čo pozorujeme teraz. Je to naozaj výnimočné," hovorí astronóm Andrew Fruchter z vesmírneho pozorovacieho ústavu v Baltimore.

Unikátnu explóziu zaznamenali 28. marca vo vzdialenosti 3,8 miliardy svetelných rokov od Zeme. Jeden svetelný rok pritom zodpovedá takmer 9,5 biliónu kilometrov. Astronómovia sa domnievajú, že nezvyklá explózia nastala, keď sa hviezda príliš priblížila k čiernej diere v centre galaxie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu