Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudstvo možno pochádza z Marsu!, tvrdia vedci

Život na Marse nemožno podľa vedcov vylúčiť
Život na Marse nemožno podľa vedcov vylúčiť (Zdroj: ČTK)

CAMBRIDGE - Plánujete zostaviť svoj rodinný rodokmeň? Ak sa vám podarí dostať sa v čase dostatočne späť, môžete naraziť na nečakaný objav. A to ten, že vaši príbuzní kedysi žili na Marse.

Táto predstava sa síce na prvý pohľad môže zdať absurdná, rozhodne však nie nemožná. Vedci z Inštitútu technológie v Massachusetts (MIT) a Harvardskej univerzity totiž zastávajú názor, že život na Zemi by mohol pochádzať z organizmov, ktorí sa sem dostali na meteoritoch z "Červenej planéty". Výskumní pracovníci teraz vyvíjajú prístroj, ktorý by ich domnienku potvrdil. Nazvali ho Search for Extra-Terrestrial Genomes (Vyhľadávanie extra-terestriálnych genómov).

Podľa mnohých vedcov mali obe planéty na začiatku nášho solárneho systému podobnú klímu, čo len podporuje myšlienku, že sa na nich mohli vyvíjať podobné príbuzenské formy života. Ak sa teda dokáže, že sa na Zem dostali z Marsu mikroskopické organizmy, potom by možno bolo na mieste, keby sme sa okrem "Pozemšťanov" začali nazývať aj "Marťania".

"Ak sa nám podarí nájsť na Červenej planéte život príbuzný tomu nášmu, môže to dokazovať, že naozaj pochádzame z Marsu. Ale mohlo by to byť takisto opačne; že život začal tu a mohol byť prenesený na Mars," uviedol Christopher Carr z Inštitútu MIT.

Ich predpoklad sa zakladá na fakte, že na Marse boli objavené stopy vody, ktorá sa pravdepodobne pod povrchom planéty ešte stále nachádza. Zistiť to však budú môcť až o niekoľko rokov, kedy dokončia testovanie nového robota, ktorý by sa mal stať súčasťou budúcej misie na Mars.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu