Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zjavili sa dve slnká, vedci sú bezradní!

Zvláštny úkaz zamotal ľuďom hlavy
Zvláštny úkaz zamotal ľuďom hlavy

NEW YORK/BRATISLAVA - Odkedy sa pred pár dňami na Taiwane podarilo zachytiť na kameru dve Slnká, vedci stále nenašli vysvetlenie, na čo presne sa pozeráme. Hoci existujú viaceré teórie, jav zostáva stále záhadou.

Webová stránka "Malé tajomstvá života" si vyžiadala posudok od astronóma Jima Kalera z univerzity v Illinois, ktorý je presvedčený, že druhé slnko je výsledkom atmosférickej refrakcie (lomu svetla). 

"Pochybujem, že ide o počítačovú moduláciu. Musí byť nejaká "škvrna" atmosféry niekde, ktorá spôsobila tento naozaj veľkolepý jav, ktorý je v istom zmysle prelud," povedal Kaler.

S toutou odpoveďou sa však portál neuspokojil a o vysvetlenie záhady požiadal odborníka na atmosféru Granta Perryho z univerzity vo Wisconsine. "Toto nie je obyčajný optický jav, ktorý tu vidíme. Mohlo by ísť o čiastočky ľadu alebo niečo v atmosfére nastavené tak, žeby došlo k lámaniu slnečného svetla v tomto veľmi malom uhle, ale iba v jednom smere. To by vyžadovalo veľmi špecifické vlastnosti," vysvetľuje Perry.

Niektorí vedci sa však na to pozerajú oveľa praktickejšie. "Mnoho fotografií, ktoré mi posielajú každý rok, vyzerajú ako tie z Taiwanu. Na niektorých sú aj viac ako dve slnká. Ide o výsledok fotografovania cez okno alebo pomocou filtra. Stručne povedané, je to takmer určite odraz pri fotení cez okno," povedal pre médiá Les Cowley, ktorý prevádzkuje portál o atmosférickej optike. 

Jeho slová "takmer určite" však nechávajú dosť priestoru pre ďalšie špekulácie.



Dve Slnká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu