Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záhadný rukopis: Falzifikát či mimozemšťania?

Voynichov manuskript Zobraziť galériu (2)
Voynichov manuskript

LONDÝN/BRATISLAVA - Falzifikát, Da Vinciho kód alebo poznámky mimozemšťanov?! Bizarný sled symbolov, grafov a obrázkov mätie svet vedy už dlhých 100 rokov. Zdá sa však, že tajomsto Voynichovho rukopisu, najzáhadnejšieho svojho druhu, sa pomaly začína odkrývať.

Rukopis objavil starožitník Wilfrid Voynich vo vile Mondragone neďaleko Ríma v roku 1912. Zvyšných 18 rokov života sa snažiť rozlúštiť túto zmes rastlín, kruhov a ľudí modliacich sa pravdepodobne k prameňu mladosti, ale zomrel pred dokončením svojej úlohy.

V súčasnosti je manuskript vlastníctvom Yale Univerzity, ktorá ponúkla možnosť vyriešiť tajomstvo arizonskému tímu. Ten sa zameral predovšetkým na farby a atrament, ktoré tajomný autor použil.

Podľa Grega Hodginsa, vedúceho projektu, našli niektoré farby zhodné s tými, ktoré sa používali v období renesancie. Vek atramentu sa však stanovuje oveľa zložitejšie, pretože obsahuje málo uhlíka alebo ho neobsahuje vôbec. Pred Hodginsa je začiatok 15. storočia jediným možným obdobím, kedy bol napísaný.

"Myslím, že tento rukopis je úplne fascinujúci ako okno do veľmi zaujímavej mysle. Je to kód, ale kód akého druhu? Ľudia zostavujú štatistické analýzy písmen a slov - nástroje na rozlúštenie kódu. Ale zatiaľ na to nikto neprišiel," hovorí Hodgins. Otázne je aj prečo sa niektoré slová opakujú alebo prečo je vymenené vo vetách za sebou jediné písmeno.

"Čo máme, sú kresby. Stačí sa na ne pozrieť: Sú botanické? Sú to morské organizmy? Sú astrologické? Nikto nevie," dodáva vedec.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu