Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najzáhadnejšia kniha sveta sa dočká reprodukcie: Má takú tajomnú auru, že z nej vedci nechápu

Voynichov rukopis
Voynichov rukopis (Zdroj: profimedia.sk)

BURGOS - V Španielsku bude reprodukovaná jedna z najzáhadnejších kníh na svete: Voynichov rukopis je písaný na stredovekom pergamene jazykom, ktorý ani najlepší kryptológovia nikdy nedokázali rozlúštiť, napísala agentúra AFP.

Záhadný rukopis odolával rozlúšteniu 600 rokov: Teraz vydal prvé slová!

Stovky vedcov strávili celý život tým, že sa pokúšali vysvetliť záhadu tejto knihy, jej ručne písaných elegantných stránok, ilustrácií podivuhodných rastlín a kresieb odhalených žien. Knihe sa dokonca prikladali magické vlastnosti.

Dielo, na ktorom sa odrazil zub času, opúšťa len zriedka trezor Beineckeovej knižnice Yaleovej univerzity v Spojených štátoch. Avšak malé vydavateľstvo na severe Španielska po desiatich rokoch úsilia nakoniec získalo povolenie zaobstarať kópie tohto rukopisu.

"Dotýkať sa Voynichovho rukopisu je niečo úžasné," hovorí Juan José García, riaditeľ nakladateľstva sídliaceho na poslednom poschodí múzea, len čo by kameňom dohodil od slávnej gotickej katedrály v Burgose na severe Španielska. "Je to kniha obklopená takou záhadnou aurou, že keď ju vidím prvýkrát, môžem len ťažko popísať svoje pocity," zveril sa García.

Jeho nakladateľstvo Siloe sa špecializuje na publikácie faksimílii starých rukopisov. Práva na reprodukciu Voynichovho rukopisu zakúpilo za čiastku, ktorá nebola zverejnená. Hodlá vydať 898 výtlačkov. Faksimile Voynichovho rukopisu budú také verné, že zachytia aj všetky škvrny, diery a natrhnutia.

Nakladateľstvo Siloe chce predávať každú reprodukciu za 7000 až 8000 eur a uisťuje, že si už takmer 300 záujemcov po jednom výtlačku rezervovalo.

Najzáhadnejšia kniha sveta sa
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Raymond Clemens z Beineckeovej knižnice sa rozhodol postúpiť práva na reprodukciu diela z toho dôvodu, že o ne má záujem vysoký počet ľudí. "Keby sme nechávali do rukopisu nahliadnuť príliš často, zničilo by ho to," zdôrazňuje. Reprodukcie umožňujú knižniciam a múzeám, aby mali kópie rukopisu. "Aj my budeme používať faksimile, aby sme mohli dielo ukazovať mimo knižnicu, študentom či ďalším záujemcom," hovorí Clemens.

Rukopis je opradený záhadami. Kniha je pomenovaná po antikvárovi Wilfridovi Voynichovi, ktorý rukopis získal okolo roku 1912 v Taliansku. Dlho bolo dielo prisudzované františkánskemu mníchovi z 13. storočia, Angličanovi Rogerovi Baconovi, ktorého záujem o alchýmiu a mágiu priviedol do väzenia. Avšak táto teória bola zavrhnutá v roku 2009, keď bol rukopis podrobený rádiokarbónovej metóde datovania, podľa ktorej bol vyrobený medzi rokmi 1404 a 1438.

Podľa iných teórií údajne môže ísť o dielo renesančného génia Leonarda da Vinciho, o prácu neznámeho autora, ktorý používal kódovaný jazyk, aby unikol pozornosti inkvizície, či dokonca mimozemšťana, ktorý ho zanechal na Zemi ako darček, ale aj o dokonalý podvrh.

Obsah rukopisu zostáva veľkou záhadou. Rastliny, ktoré v ňom sú vymaľované, neboli nikdy identifikované, ani astronomické kresby alebo ilustrácie žien nikdy nevydali svoje tajomstvá. Medzi tými, ktorí sa márne pokúšali rukopis rozlúštiť, je aj americký kryptológ William Friedman, ktorý úspešne dešifroval kód používaný japonskou armádou počas druhej svetovej vojny.

Beineckeova knižnica dostáva mesačne tisíce listov od ľudí, ktorí si myslia, že tajomstvo rozlúštili, hovorí René Zandbergen, expert na rukopis. "A 90 percent tých, kto navštívia internetové stránky knižnice, tak robia kvôli Voynichovmu rukopisu," dodáva.

Nakladateľstvo Siloe počíta, že rukopis s 200 stranami vydá do roka a pol. Papier z hmoty, ktorú spoločnosť vynašla, je špeciálne spracovaný tak, aby sa podobal pôvodnému pergamenu. Nedokonalosti vzniknú vďaka zvláštnym procedúram, o ktorých Juan José García nechce nič prezradiť.

Viac o téme: PergamenZáhadaVoynichov rukopisKryptológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu