Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Deana Horváthová-Jakubisková bola online

Deana Jakubisková-Horváthová
Deana Jakubisková-Horváthová

Narodila sa 11. marca 1958 v znamení Rýb, o ktorých sa hovorí, že sú ako hlboké, tajomné more, do ktorého vtekajú všetky rieky. Jej rodiskom je mesto Banská Bystrica.

Stať sa herečkou sa rozhodla ešte v detstve a po skončení gymnázia v roku 1977 proti vôli celej rodiny opustila rodné mesto a na VŠMU nastúpila štúdium herectva. Po jeho skončení získala angažmá v Slovenskom národnom divadle, kde zotrvala dvanásť divadelných sezón, počas ktorých odohrala dvadsať hlavných úloh. Už vtedy mala povesť charakterovej herečky, čo potvrdila postavami v Ibsenovej hre Heda Gablerová alebo v Moliérovej komédii George Dandine.

Ako členka činohry SND má na svojom konte množstvo nezabudnuteľných postáv, ako napr. Lady Anne v Shakespearovej dráme Richard III., Hildu v Ibsenovej Pani z mora, či Sofiu v Gribojedových Útrapách z rozumu. Najväčšie uznanie divadelnej kritiky ale získala za stvárnenie schizofreničky Sophie vo Williamsovej dráme Nedeľa, pre bolesť ako stvorená.

V roku 1985 sa vydala za slovenského režiséra Juraja Jakubiska a v tom istom roku sa jej narodil i jediný syn Jorik. Prvou výraznou filmovou úlohou, do ktorej ju manžel obsadil bola v roku 1988 postava fanatickej zväzáčky Želmíry vo filme Sedím na konári a je mi dobre. Naposledy si zahrala Darvuliu v Jakubiskovom filme Bathory, ktorý sa stal najúspešnejším filmom z domácej produkcie.

Filmografia:

* 1983: Zrelá mladosť (Švarcová)
* 1986: Zakázané uvoľnenie (Jarka)
* 1989: Sedím na konári a je mi dobre (Želmíra)
* 1992: Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (Nona)
* 1997: Nejasná zpráva o konci světa (Verona)
* 2008: Bathory

Bathory práve teraz vychádza na DVD, Blu-ray a v limitovanej darčekovej edícii.

Rozhovor

14:18:38 - otázka od: KRISTINA Dobry den pani Deana ste fantasticka zena mate vsebe velku charizmu,vzdy som bola Vasa obdivovatelka a pacila ste sa mi ako herecka.Prajem Vam prijemny den. dakujeme

14:20:36 - otázka od: Anti-Celebrity League Dobrý deň, pani Deana! Chceli by sme Vám položiť pár otázok, na ktoré určite budete poznať odpoveď, keďže ste manželkou famózneho režiséra Juraja Jakubiska. 1. Prečo v každom Jurajovom filme, bez rozdielu, musí byť aspoň jedna scéna s perím, s holou ženskou chamajdou a chlpatým pimpulákom? 2. Prečo Juraj tak rád obsadzuje do svojich filmov toho skrachovanca Franka Nera? 3. Nie je Jurajovi teplo v tom klobúku a šáli, keď sa zúčastňujete nejakej spoločenskej akcie, napríklad v polovici júla, keď je v tieni 35 stupňov Celzia? 4. Bude v Jurajovom pripravovanom historickom veľkofilme "Svätopluk" hlavný hrdina fotiť s fotoaparátom, lietať na padáku a voziť sa na kolieskových korčuliach? 5. Ľúbite si uhnúť (keďže na ostatnom odovzdávaní Českého lva to tak vyzeralo)? Ďakujeme za odpovede, dúfame, že nie sú moc osobné alebo nepríjemné. Všetko dobré Vám prajeme do ďalšej producentskej práce a pozdravujte aj Juraja a Franka Nera! Anti-Celebrity League, headquarters. vase otazky nie su osobne, ale hlupe, takze si precitajte na ne odpoved v doveryhodnej tlaci - bulvar. prajem vam krasny den

14:22:27 - otázka od: RR* Prajem Vam Dobry den Pani Deana.Mam ten isty datum narodenia ako Vy, som len o 8 rokov mladsi.Co si prosim, (ako Ryba) myslite o nasledovnom tvrdeni : " Ludsky zivot je len jeden dlhy a blaznivy vylet.Vypada to , ze niektori ludia maju detalnejsie mapy ... " Dakujem Vam za Vasu odpoved a zelam vam mnoho uspechov a pohody. ako ryba narodena 11.3 vam poviem svoje tajomstvo vsetci mame detajlne mapy, len sa musime donutit k trpezlivosti, aby sme nasli svoju spravnu cestu. Niekedy je tato cesta strma, dramaticka, romanticka, tazka, ale vzdy bude vasa. Prajem Vam odvahu.

14:24:35 - otázka od: fanusik Rad by som sa opytal, ci - a ak ano kedy - vyjdu na DVD filmy PERINBABA, SEDIM NA KONARY,... Velmi rad by som ich mal vo svojej zbierke! pevne verim, ze v najlbizsej dobe az Slovensky filmovy ustav dostane rozum alebo odvolaju p. Dubeckeho.

14:26:30 - otázka od: Varel Frištenský Pani Deana, mám taký pocit, že filmy vášho manžela sú často označované za krásne, rozprávkové, dávajú mu prívlastky slovenský Fellini a pod. Ja mám pocit, že sú gýčové a nezaujímavé. Asi nie som typ diváka ktorému takýto štýl rozprávania príbehu vyhovuje. Myslíte si že merítkom umeleckej hodnoty toho ktorého filmu sú len odborné hodnotenia, alebo aj hodnotenia obyčajných ľudí? 10% obyvatelstva - ako hovorite obycajnych ludi je dostatocny kredit na hodnotenie o ktorom hovorite. A co sa tyka vasho nazoru na gyc a magicnost je vec vasho v kusu, na ktory mate pravo.

14:27:44 - otázka od: Stevo Kralik Pani Deana, pri filmoch vášho manžela mám pocit, že sa snaží úpútať nasilu abstraktnými nezmyslami a silenou nahotou. Vo filme Bathory mi pripadali masové scény maximálne nereálne a ani na chvílu som im neuveril. Film je vtedy krásny ak máte pocit, že sa nepozeráte na film, že to proste cítite. Vo filme Báthory som mal od začiatku do konca pocit že sledujem natáčanie nejakého filmu a nie film samotný. Stálo tolké milióny, prečo ste to neurobili poriadne? Asi to caka na Vas aby ste ho natocili poriadne, ked to podla vas Jakubisko nezvladol.

14:28:30 - otázka od: Alžbeta Dobrý deň.Veľmi obdivujem tvorbu Vášho manžela.Hlavne Tisícročná včela je unikátna,čosi famózne.To pravé orechové.Považujem to za vrchol jeho tvorby.Myslím ale,že manželovej tvorbe neprospieva (po umeleckej stránke)spolupráca s Vami a to,že Vás stále obsadzuje do svojich filmov. Skuste ho oslovit, mozno s Vami vytvori vacsie umelecke dielo.

14:28:53 - otázka od: ulbrichtova.e pozdravujem vas !!! dakujem a ja vam prajem krasny a uspesny den.

14:29:27 - otázka od: Edo Kto je zvedavý na túto histerickú žensku ??? To už nie ste schopný najsť skutočne osobnosť ? histericka sa pise s tvrdym y.

14:32:53 - otázka od: ivana V prvom rade Vam chcem vyjadrit obdiv.. Film bathory bol aj napriek roznym recenziam naozaj jednym z najlepsich aky kedy domaca produkcia vyrobila.. Vdaka zan! Velka skoda, ze sa mu nominacia na Oscara neujde. Ako herecku som vas spoznala prave v tomto filme a klobuk dolu..Je malo hereciek, ktore Vam svoju charizmu odovzdaju aj cez platno, ci obrazovku. Nechceli by ste sa opat tomuto povolaniu venovat naplno? Som nazoru, ze clovek ma robit na plno a 100% ako len vladze. A tak mi velmi vela casu nezostava pri narocnych produkciach na moju velku lasku herectvo. Ale verim, ze jedneho dna ten pomer obratim. Navyse musim s polutovanim skonstatovat, ze dnesna televizna produkcia a reality show ma herecky velmi nelakaju a divadlo je tak casovo narocne. Pekny den Vam prajem.

14:33:39 - otázka od: Erika "Opustila rodné mesto...", myslela som, že ste bývali v Stupave. i v Stupave i v Bratislave i vo Zvolene i v Prahe. A v Stupave bolo krasne.

14:37:13 - otázka od: peto dobry den, chcem hlavne pochváliť film Bathory, je super, chcem sa spýtat že či ste dobrovolne hrali to čo ste hrali alebo vas o to požiadal manžel? inač ste pekny par, velmi vam fandim povodne som nechcela hrat vo filme vobec a to z dovodu narocnosti produkcie a hlavne tym, ze miesto rodneho jazyku bol komunikacny jazyk anglicky, pretoze to bol mnoho narodna koprodukcia a film sa tocil v anglictine. ALE... pan Boh chcel, aby som skoncila v Darvulii a ja som presvedcena, ze Juraj sa preto tajne modlil :) A nakoniec som rada, pretoze to bola pre mna velka herecka skusenost. Musela som premyslat o tom, ako nehrat "carodejnicu" ale ako predat energiu tychto prapodivnych bytosti akou Darvulia bola, ktore ziju dodnes. Ako jej energiu poslat k divakovi. Dufam, ze som nesklamala velmi :)

14:39:55 - otázka od: peto Dobrý den, chcem sa spýtat či sa Vám nepáčila piesen od Katky Knechtovej Mouj Bože, kedže nebola vo filme, alebo v čom bol problem že ste ju tam nedali,podla mna by paradne zapasovala, napinavost pesničky by super sedel k deju , ale aj tak to bol super film, blahoželam, piesen Katky Knechtovej Muoj Bože vznikla z motivu Muoj Bože, ktory je hlavnym motivom filmu. Ja som rada, ze Katka urobila krasnu svoju verziu a veci sa niekedy stanu aj proti vasej voli... Videoklip s touto piesnou najdete na DVD a Blue Ray Bathory, ktory vychadza teraz. A verim, ze si rovnako pridete na svoje.

14:40:24 - otázka od: bobika Ahojte. Ako sa mate?? :D A ako s mnaželom ?? mam sa ako si zasluzim :) citajte.

14:41:56 - otázka od: Marta Bullová Dobrý a pekný deň pani Horváthová,aj ja som sa narodila v marci, 16.v Banskej Bystrici. Som typická "ryba".Čo si myslíte o "rybách"? Je to šťastné znamenie aj vo Vašom prípade? Som zberateľka autogramov. Bolo by mi cťou mať v mojej nádhernej zbierke aj Vašu a manželovu fotokartu s autogramom. Prosím kartu poslať na moju adresu: Marta Bullová, THK 20, 974 01 Banská Bystrica. Už vopred ďakujem a srdečne pozdravujem. Marta Dobry den, poslite mi vasu adresu na info@jakubiskofilm.com

14:42:59 - otázka od: wemlis Nechystáte sa niekedy v budúcnosti nakrútiť pokračovanie Batmana? iba ak ho budete rezirovat vy.

14:44:08 - otázka od: Mojmir Srdečne Vás pozdravujem z Washingtonu. Som rád, že som mal možnosť Vás a pána Jakubiska spoznať. Ste velmi fajn a veľmi príjemní ľudia. Chcem sa opýtať, či by som si mohol zahrať v Svätoplukovi.S pozdravom Mojmir z Washingtonu. Mily Mojmir, vy viete kde sa mate ozvat :) a urcite si v nom zahrate :)

14:45:42 - otázka od: vlado ahoj....si veriaca a chodis do kostola? ano

14:46:02 - otázka od: Verča Znáte se s Martou Sládečkovou? je to moja spoluziacka a mame sa rady

14:46:23 - otázka od: Ľuboš mám dojem, že ste alkoholička, mám pravdu? nemate :)

14:48:05 - otázka od: zuzana šímová Milá Deanka ako to robíte že ste vždy v dobrej nálade ? V urcitom veku som zistila, ze aj dobrou naladou sa da bojovat s ludskou hlupostou. To ma natolko povzbudilo, ze som si tu hlupost prestala vsimat... Klamem, vytaca ma do nepricetnosti, ale dobru naladu sa snazim uchovat :) V podstate ma to drzi pri zivote. Krasny den a vela odvahy.

14:50:22 - otázka od: dávid Pani Deana kde ste sa spoznali s manželom ? A kto má hlavné slovo v domácnosti ak poviete že manžel tak neverím, pretože vy s vašou energiou by ste ovládli aj Obamu. Dakujem S manzelom som sa spoznala ako mlada herecka, ked ma chcel obsadit do Tisicrocnej vcely a neobsadil ma. O 2 roky nato som ho stretla v noci na ulici a rozhodla som sa, ze som sa mu pomstim. Podarilo sa, mstim sa mu uz 26 rokov :) Ked si vezmete partnera o 20 rokov starsieho silnu osobnost, ktora si sni a zije svoj zivot tazko poviete kto ma hlavne slovo v domacnosti, aj ked si mysli, ze ho ma...

14:52:30 - otázka od: zuzka zo spiša Dobrý den váš manžel pochádza z východu chodíte ešte do jeho rodnej dediny? DAKUJEM ano chodime a ja tam chodim velmi rada, hoci musim povedat, ked som bola mlada herecka, tak som prehlasovala, ze si nikdy nevezmem vychodnara a rezisera. Ako vidite mam oboch v jednom ako ten sampon :) Takze pravda je Nikdy nehovor nikdy. Ale musim povedat, ze cez neho som zistila, ze vychodne Slovensko, je velmi svojbytne a ma uplne ine kuzlo ako stredne Slovensko alebo zapadne. Aj priroda je tam divokejsia...

14:54:37 - otázka od: ERIK S. Nechceli ste viac detí? A kde ste mali svadbu ? chcela som 6 deti a nejako som ich nestihla... A tak vsetkym damam radim, aby sa nenechali zvyklat dobou, politikou, karierou a splnili si ten pocet ktory chcu. Svadbu sme mali v Bratislave a kedze nebol vtedy bulvar bola krasna iba pre nasich priatelov a rodinu a nebolo nas malo :)

14:55:37 - otázka od: kamil Kde sa chystáte na Silvestra ? A či plánujete s manželom nejaké nakrúcanie daľšieho filmu ? vdaka ked sa nam podari opat dat priatelov dohromady, chceme zopakovat aj tento rok nas slovakotour od vychodu az po Bratislavu :) minuly rok sme to stihli za 14 dni :)

14:56:07 - otázka od: zuzka Nechystáte sa do Spišskej Novej Vsi rada by som vás videla aspon raz live?! dakujem ak sa podari slovakotour budeme aj v Spisskej Novej Vsi :)

15:00:54 - otázka od: PeterP Dobrý deň prajem, v posledných rokoch o Vás počuť ako o producentke hlavne v súvislosti s filmom Bathory. Film mal megaúspech v kinách a má vyjsť na DVD. Je to pravda? A ako sa cítite po takom úspechu? Ďakujem. Všetko dobré. ano vychadzame na DVD a Blue Ray pre DVD sme urobili tzv. darcekovy set, kde okrem DVD vo vnutri je krasna kniha fotografii a reflexii tvorcov filmu a velky bonus su 2 CD s hudbou z filmu a druhe CD je s nazvom Co ste vo filme nepoculi. Su tam motivy a nahrane skladby pre film, ktore sa do filmu nezmestili a postihol ich tak trochu rovnaky osud ako Katky Knechtovej Muoj Boze, ale rovnako ako k jej piesni sa hlasime, takze si budete moct vypocut hudbu od Petra Hapku, od Andreja Turoka... Cele CD je krasne a verim, ze Vam ta hudba urobi rovnaku radost. Na DVD a Blue Ray je i velky bonusovy material - sceny z filmov, ktore sa do filmu nedostali, kde je najzaujimavejsi uvod v ktorom vystupuje Jiri Korn ako kronikar. Naozaj to stoji zato.

15:05:15 - otázka od: Kaťa Dobrý deň, Bathory bol krásny film. Obdiv ako herečke aj ako producentke. Aké je byť slávnou a úspešnou manželkou slávneho a úspešného režiséra? ďakuje. Prajem Vám pekný deň Neviem ci som slavna, ale som rada, ze ma hodnotite ako uspesnu manzelku. Ja si myslim, ze som uspesnejsia ako matka a som nato naozaj pysna :) Vsetky funkcie v zivote, ktore clovek ma su velmi zaväzujuce a kazdy uspech vas zvazuje viac pri dalsej praci. Jediny recept je nezit zivot uspesneho cloveka, ale cloveka, ktory ma vela povinnosti pred sebou. Vdaka mojmu muzovi toto sa mi velmi dari :) Mozno keby bol menej tvorivy by som bola uz len uspesna :) Jedno mozem povedat, ze Juraj je tak svojsky clovek, plny svojho sveta, zivot s nim nie je ani minutu jednotvarny. Tvorivost je u neho sposob ako komunikuje so svetom. Kedysi to bolo namahave, dnes uz je to len krasne. Prajem Vam pekny den.

15:06:31 - otázka od: Martin 1.) Kolko si myslite ze Vas film Batoricka zarobi na predaji u nas a v zahranici? 2.) V priblizne akom casovom horizonte podla Vas dokaze Batoricka zarobit na vsetky naklady, ktore vyprodukovala? Naklady som nevyprodukovala ja, ale naklady vyprodukovali ti, ktori pracovali na tom filme. Ja som tie naklady len zaplatila :) Plan navratnosti je 3 - 5 rokov.

15:09:09 - otázka od: Momo Dobrý deň, pani Deana. Ste veľmi energická žena. Stále máte veľa energie. Aspoň na mňa tak pôsobíte. Ako si tú vitalitu dopĺňate? Už sa teším na DVD Bathory. Pekný deň. Ked som studovala postavu Darvulii venovala som sa energetickym okruhom cloveka, zjednodusene povedane. Dozvedela som sa uzasne veci o dobijani, nabijani a zistila som, ze vladnem vlastnymi energetickymi zdrojami. A preto vlastne ja dobijam okolie. Je to zvlastne, ale naozaj to existuje. Kupte si tu darcekovu verziu, ktoru my nazyvame kniha, najdete tam krasne veci. Pekny den.

15:13:02 - otázka od: Ivana Jamborova Dobrý deň Deana, obdivujem Vás aj Vášho manžela a prajem Vám do budúcna tvorivé nápady a chuť do práce a veľa dobrých filmov. Pekný deň Ivana Dakujem Vam, verim, ze Juraj svojou silou a energiou coskoro zavrsi slovansku epopej a verte mi, ze napriek vsetkemu nestraca chut tvorit, zit a pracovat. Ja ho casto obdivujem ako je velkorysy k svojmu filmovemu okoliu a bude to tym, ze je tak vynimocny. Ze to jednoducho neciti a to je velke stastie. Prajem Vam krasny den.

15:14:13 - otázka od: Dr-Vyliz dobry den !!! pani Jakubisková Vesele vianoce !!! aj manzelovi zelam !!! kedze tu uz nebudete do vianoc :))) a tym co vas chcu znicit a zavidia vam :) palica ma 2 konce :))) ano!!! ma :)a na Vianoce sa tesim ako mala a Vam prajem rovnako krasne Vianoce plne radosti a lasky.

15:15:02 - otázka od: ivanka mate rozpracovany nejaky dalsi film? ano. Slovansku epopej alebo podtitul Tisic rokov samoty. Ale o tom nabuduce blizsie.

15:15:25 - otázka od: včielka maja Dobrý deň, film Bathory bol úplne super, chcem sa opýtať, kedy a kde sa budú dať DVD Bathory kúpiť? od 9. novembra vsade.

15:16:14 - otázka od: Mireček dobrý deň. Bátorička bola úplne super. určite si kúpim DVD. chcem sa ale spítať, je pravda čo sa písalo, že na film sa bralo veľa úverov, ktoré neviete splácať? zatial to pravda nie je.

15:16:36 - otázka od: eva ste vynikajuca herecka!!!!!!!!!!! dakujem

15:18:25 - otázka od: DEZOLATOR Dobry podvecer chcel by som vam zazelat uspesnu karieru a vela stastia do zivota, nato ze ste taka mlada ste uz vela toho dokazala a ste vzorom mnohych generacii ja prajem vsetkym mladym i strednym i starsim :) aby nestracali odvahu bojovat o kvalitu. Je to namahave, nepopularne, ale potom to stoji zato.

15:18:53 - otázka od: Lenka Ako sa Vám hralo v Bátoričke? bajecne a mozno som sa stala odbornikom na carodejnice, takze...

15:19:25 - otázka od: savo111 Dobry den,vdaka za to ,ze ste a za vasu tvorbu. ja hlavne dakujem Jurajovi a Bohu, ze mozem byt u toho.

15:20:45 - otázka od: Marta Bullova k znameniu ryby pani Bullovej, chcem vam povedat, ze ryby su uzasnym znamenim, ktore maju schopnost uchovat si svoj postoj a plavat dopredu. Ked tomu uverite, bude to tak.

15:21:25 - otázka od: penicilin Dobry den.Dokedy Vas bude obsadzovat Vas manzel vo filmoch. kym bude zivy a nic tym neurobite ani vy ani ja :)

15:22:56 - otázka od: Matooo Ahoj Deana,keby prišla ponúka zahrať si co i len malú úlohu za veľkú sumu peňazí v nejakom slovenskom seriáli vzali by ste ju?pekny den a nech sa darí.mato PB Nie ale viem si predstavit, zeby som vzala velku ulohu za malo penazi, keby ten serial bol dobry. Chcem sa podakovat vsetkym za otazky a dufam, ze sa mi podarilo aspon trosku sprijemnit hodinu dnesneho popoludnia. Krasny den vsetkym :)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu