Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Advokát Veverka bol online: Máte negatívne skúsenosti s obchodníkmi, poradíme vám!

Mgr. Juraj Veverka
Mgr. Juraj Veverka (Zdroj: Devon Communication)

BRATISLAVA - Viete, ako bojovať za vlastné práva? V čase, keď sa množia správy o prehratých sporoch či nekalých praktikách obchodných spoločností, je táto otázka viac ako na mieste. Ak neviete, ako v podobných prípadoch postupovať, spýtajte sa advokáta Mgr. Juraja Veverku zo Slovenskej advokátskej komory a on vám v online rozhovore poradí, ako sa domáhať svojich práv či vyvarovať chýb pri podpise nevýhodných zmlúv. Na vaše otázky bude odpovedať dnes od 10:00.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

14.11.2013 11:01 - otázka od agi
dobry den,ja mam taky problem.pozicala som peniaze kamaratovi,ktory nejavi zaujem mi ich vratit,je to uz treti rok od pôzicky a bojim sa ze to bude premlcane.mamod neho spisany dlzny upis,ale bez notara,aku mam sancu sudit sa s nim a vysudit nieco,kedze je nezamestnany a bez akehokolvek majetku.oplati sa mi investovat do sudnych sporov?dakujem za odpoved
Premlcacia doba je trojrocna a preto odporucam v tejto veci urychlene konat a to bud podanim zaloby na sud alebo spisanim notarskej zapisnice o uznani dlhu kde dlznik pisomne svoj dlh co do dovodu a vysky uzna. Kedze v takomto pripade sa pravo premlcuje za 10 rokov odo dna kedy k uznaniu doslo.
14.11.2013 10:57 - otázka od Peter
Dobrý deň p. Veverka. Chcem sa spýtať či rádový spotrebiteľ vôbec má nejakú reálnu šancu získať späť svoje peniaze, ak naletel pofidérnemu internetovému predajcovi (v ostatnej dobe čoraz častejší jav)a bol tak naivný, že vopred uhradil objednaný tovar, ktorý mu ale nikdy nebol doručený?
Kupa tovaru cez internet v sebe zahrna vacsiu davku rizika v pripade vzniku akehokolvek problemu ako kupa v "kamennom obchode", kde je predajca jasny auplatnovanie akychkolvek narokov dostupnejsie. V pripade, ze ste uhradili kupnu cenu vopred a narazili ste na neseriozneho internetoveho predajcu, bude domahanie sa dorucenia tovaru resp. vratenia kupnej ceny problematicke. Pokial predajca nebude ochotny plnit to na co sa zaviazal, neostava vam zial nic ine ako riesit takuto vec sudnou cestou. Realna sanca na uspech vo veci zavisi v zasade od subjektu predajcu, ako aj od toho ci je to slovensky alebo zahranicny subjekt. Zaroven treba zvazit, ci vynalozene prostriedky na uplatnenie svojich prav budu v konecnom dosledku vynalozene hospodarne.
14.11.2013 10:47 - otázka od N. Michálek
Koncom marca roka 2012 v hlasovacej súťaži "Top produkt roka 2011" vyhlásenej spoločnosťou Shark som vyhral notebook zn. Lenovo Y560p. Tento notebook som si prevzal na predajni Shark v Poluse 4. apríla. Prvý krát som ho dal do reklamácie 26.04.2012 z dôvodu, že mi pri spúšťaní hudby či už z internetu, z USB kľúča, začal vydávať chrčavý zvuk. Notebook mi vrátili dňa 16.05.2012 s tým, že boli vykonané testy a žiadne závady sa nenašli.Dňa 15.08.2013 som dal opätovne reklamovať notebook nakoľko mi z ničoho nič predtým vypol a nedal sa ani zapnúť. Samozrejme, že predtým mi na notebooku vyskočili ďalšie tri, alebo štyri závady.Dňa 11.09. som sa informoval telefonicky so zamestnacom Sharku v Poluse o stave reklamovaného notebooku. Jeho odpoveďou bolo, že nemám nárok na reklamáciu, nakoľko už je po záruke. Moja otázka:Ako mohlo byť po záruke, keď som ten notebook nadobudol 4. apríla 2012?Podľa mojich skromných vedomostí sa na to vzťahuje dvojročná záruka. Tak som sa skontaktoval s marketingovým riaditeľom spol. Shark, ktorý ma zo začiatku o tom taktiež presvedčoval. Notebook z reklamácie mi vrátili 30.10.2013 s tým, že mi na ňom menilli viacej komponentov. Tri týždne predtým na moje naliehanie mi dali náhradný notebook pokým neodstránia závadu. Po tom ako mi vrátili notebook som prišiel domov zapol si ho a zrazu mi vyskočila úplne prvá závada -chrčanie pri hudbe. Ja som medzičasom došiel na to, že keď vyberiem batériu na notebooku a zapojím ho do zásuvky tak to chrčanie je je počuť. Pár dní na to mi vyskočili ďalšie problémy s notebookom. Moja ďalšia otázka je: Ako by som mal ďalej postupovať? Pretože už som z celej veci znechutený napísal som tomu marketingovému riaditeľovi, ktorý povedal, že mu je to celé ľúto a že sa mi ozvú technici z Lenova. Do dnešného dňa sa mi nikto neozval. Bol by som veľmi rád keby ste mi vedeli poradiť. Toto všetko som rozpísal len z toho dôvodu aby ste si o tomto utvorili obraz. Ďakujem
Z vasej otazky vyplyva, ze predmet vyhry je v zaruke a vam prinalezia vsetky prava vratane zarucnych oprav. Na tejto skutocnosti nemeni nic fakt, ze ste notebook vyhrali a nie kupili a malo by byt v zaujme vyhlasovatela sutaze, aby vam vyhra nebola na obtiaz, ale naopak na uzitok.
14.11.2013 10:41 - otázka od Iveta
Prajem pekný deň, zakúpila som si na zľavovom portály kupón na nákup tovaru. Tovar mi však nebol dodaný. Reklamovala som nedodanie tovaru na zľavovom portály, ten mi ale odpovedal, že akcia už bola ukončená,on s poskytovateľom akcie všetko vyúčtoval a odporučil mi, aby som nedodanie tovaru reklamovala u toho konkrétneho dodávateľa (česká spoločnosť). Je postup zľavového portálu v súlade so zákonom? Nemali by mi peniaze za nedodaný tovar vrátiť oni? ďakujem
Zmluvy medzi zlavovymi portalmi a dodavatelmi tovaru a sluzieb su obvykle nastavene tak, ze dodavatel ruci zakaznikovi za dodanie tovaru alebo sluzby a zlavovy portal je v principe iba sprostredkovatel obchodu medzi dodavatelom a koncovym zakaznikom. Kazdopadne vam dodavatel po predlozeni voucheru mal vami uz uhradeny tovar dodat. Kezde sa tak zjavne nestalo, zlavovy portal nemal pri vyuctovani akcie s dodavatelom previest financne prostriedky, ktore od vas za kupu tovaru obdrzal dodavatelovi. Z vasej otazky nie je zrejme ako bola cela akcia na zlavovom portali nastavena a ci ste uplatnili kupon v lehote (ci vam kupon jeho neuplatnenim v lehote neprepadol). Preto odporucam opatovne sa spojit so zlavovym portalom, preverit ci boli vase peniaze uz prevedene na ucet dodavatela alebo este nebolo uskutocnene vyuctovanie medzi zlavovym portalom a dodavatelom a v zavislosti od toho ziadat vratenie penazi od jedneho alebo druheho subjektu.
14.11.2013 10:22 - otázka od valentin balaz
pred 15 timi rokmi sme uzavreli s manzelkou poistnu zmluvu zivotnu ktoru sme poctivo platili 10 rokov plus 5 rokov pozivali nase peniaze zmluva koncila 30 6 2013 co je viac ako 4 mesiace do dnesneho dna nam nevratili ani halier nevie znimi pohnut ani narodna banka aky je vas nazor ako vymouct z poistovni peniaze jedna sa o poistovnu rapid life predtym prva cesko slovenska poitovna dakujem
Z obsahu vasej otazky predpokladam, ze k 30.6.2013 doslo k ukonceniu zmluveho vztahu s poistovnou na zaklade coho po splneni podmienok poistnej zmluvy mala poistovna pristupit k vyplateniu dohodnuteho plnenia. Kedze tak neurobila, odporucam poistovnu na plnenie pisomnym listom adresovanym poistovni doporucene s dorucenkou vyzvat na vyplatenie dohodnuteho plnenia. V pripade, ak poistovna aj nadalej nebude v tejto veci s vami komunikovat, odporucam obratit sa na advokata, ktory vam navrhne dalsi sposob riesenia, pricom je mozne predpokladat, ze sa svojich prav budete musiet domahat sudnou cestou.
14.11.2013 10:12 - otázka od Martin
Pozdravujem Vás. Mám taký problém, že som ručiteľom na cudzej hypotéke a dotyčný je vo výkone trestu. Dalo by sa moje ručenie nejako anulovať? Pri podpise zmluvy som netušil o jeho praktikách, nakoľko bol štátny zamestnanec. Ďakujem za odpoveď a ostávam s pozdravom.
Dobry den. Prevzatim rucenia za dlznika ste prevzali zavazok, ze v pripade ak dlznik nebude plnit zo zmluvy o uvere, moze sa veritel obratit s poziadavkou na splnenie dlznika na vas. Veritel je opravneny domahat sa splnenia zavazku od vas ako rucitela iba v pripade, ze dlznik nesplnil svoj zavazok v primeranej dobe po tom, co ho na to veritel pisomne vyzval. Vyzva na plnenie dlznikovi vsak nie je potrebna, ak ju veritel nemoze uskutocnit alebo ak je nepochybne, ze dlznik svoj zavazok nesplni. Institut rucenia je vo vztahu k veritelovi zabezpecenim jeho pohladavky voci dlznikovi a nie je mozne bez suhlasu veritela rucenie anulovat.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu