Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Autor bestselleru Homo ASAPiens Rado Ondřejíček: Mala by byť absolútna sloboda humoru

Rado Ondřejíček Zobraziť galériu (4)
Rado Ondřejíček (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Jeho debutový román Homo asapiens sa na pulty kníhkupectiev dostal ešte len v máji, odvtedy však zbiera stovky nadšených ohlasov od čitateľov. Príbeh o živote tisícok ľudí, ktorí sa nedokážu dostať von z kolotoča termínov, stresu a peňazí, nápadne pripomína naše vlastné osudy. Nádejný slovenský spisovateľ a autor bestselleru Rado Ondřejíček je online. Pýtajte sa ho!

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

26.07.2011 10:04 - otázka od fero
dá sa písaním knih uzivit ked si uz mas ten bestseller?
:) nedá, aspoň nie pri tých predajoch, aké má homo asapiens a to napriek tomu že sa už dva mesiace drží v mnohých rebríčkoch predajnosti celkom vysoko. veľmi pekne ďakujem za všetky otázky, budem sa tešiť na nejaké ďalšie stretnutia. pekný deň všetkým, najvyšší čas ísť do naozajstnej práce!:)
26.07.2011 09:59 - otázka od vikina
Sorry, moje asap alterego, zvyknute na promptne odpovede, poslalo tu istu otazku dva krat :-). Asi fakt zijem prirychlo...zrejme si budem musiet tu knizku precitat este raz.
:)
26.07.2011 09:59 - otázka od inconnu
Bude aj druhý diel? :)
druhý diel samotného homo asapiens asi priamo nie, minimálne som o tom nepremýšľal zatiaľ. určite by bolo kam s tými osudmi pohnúť, ale mám dojem že o téme života homo asapiens som už povedal všetko.
26.07.2011 09:57 - otázka od Dana (BA)
Bolo by super, keby ste sa zúčastnili letnej akcie Čítania v Zichyho paláci čo organizuje Gorila. By som si dala knižku podpísať :-) Neoslovili Vás v rámci daného projektu?
je to pravdepodobné, že sa aj zúčastním, ale bude to skôr až na jeseň, lebo v BA som mal v poslednej dobe už dve čítačky, tak aby toho nebolo naraz veľa. na jeseň budú pravdepodobne aj čítačky v martinusoch v nitre a v žiline. sľubujem že dovtedy budem trénovať, aby som z knižky mohol čítať sám a nemusel som to dávať niekomu inému.
26.07.2011 09:51 - otázka od Vikina02
Dobry den, ja som presne ten typ "zivnostnika" ktory nema nad sebou sefaa casto krat zavidim tym osobkam za prepazkami ich bezstresovy zivot. Takze to je skorej o zivotnom style a pristupe k praci ako pracovnom mieste.
presne tak!
26.07.2011 09:51 - otázka od mihai
1. Myslíš, že čitatelia Topiek sú vhodná cieľovka? 2. Je Katka z knihy Borka? 3. Už ti niekto vyčítal, že na konci knihy (pozor, spoiler!) hrdina príjme úplatok a nebude potrestaný?
1. ako tak pozerám tie doterajšie otázky, tak zisťujem že sú veľmi vhodná cieľovka. fakt ma otázky príjemne prekvapujú. homo asapiens nie je nijaké náročné čítanie, ktoré by bolo určené len čitateľom romboidu. považujem svoju knihu zo dobrý pop a som veľmi rád že sa o nej postupne dozvedajú aj ľudia, ktorých by som nemohol osloviť len cez humno a podobné úzko profilované médiá. 2. určite nie, ale táto hypotéza ma fakt pobavila:) 3. áno, to je častá morálna výhrada. naposledy mi to včera vytkol človek, ktorý časť knihy aktuálne prekladá do angličtiny. ale všetkým hovorím že si myslím, že v skutočnosti, keby sa ocitli v jakubovej sitácii, by sa 8 z 10 ľudí zachovalo podobne. a to som možno ešte optimista.
26.07.2011 09:46 - otázka od Lacike
Zdravím, budem trochu kritickejší. Kniha je napísaná zručne, ale mne tam chýba väčší ťah, stále je to akoby v jednej rovine. Okrem toho, je prešpikovaná zbytočne veľkým množstvom metafor...
beriem tento názor. pri ďalšej knihe budem rozhodne viac pracovať s redaktorom, nezainteresovanou osobou, ktorá práve takéto veci z rukopisu vyškrtá. teraz to tak nebolo, rukopis šiel do tlače v podstate tak ako som ho odovzdal. tiež si myslím, že tá kniha by mohla byť aj lepšia (ale chvalabohu aj horšia).
26.07.2011 09:45 - otázka od Bili
Dobry, co by ste mi poradili ako prve, kebyze chcem zacat pisat romany? Najskor vymysliet postavy, dej, alebo nieco ine?
najskôr vedieť, čo chcem tou knihou povedať, aký dojem si má z nej čitateľ odniesť, odkiaľ kam má smerovať dramatický oblúk. keď toto bude, to ostatné sa už napíše samo (viac-menej)
26.07.2011 09:44 - otázka od Palo
Cau Rado, nie ze by som ta chcel tryznit hlupou otazkou takto po ranu, ale... To s tym akvarkom sa stalo niekde naozaj?
neviem o tom, ale možné to je. každopádne sa stalo kopa príhod, ktoré dokázali zaklincovať niekoľkomesačnú snahu agentúry voči klientov a pritom priamo s prácou nemali nič spoločné.
26.07.2011 09:42 - otázka od vikina
Dobry den, v prvom rade dakujem za citatelsky zazitok, ku knizke som sa dostala cez reklamnu ukazku (dobry tah :-) ). Svieze, vnimave a prudko realne dielko. Bola by skoda keby to bol soliter. Kedze bola stavana na realnych zakladoch, z coho budete cerpat inspiraciu pre to dalsie?
to netuším z čoho budem čerpať inšpiráciu, zatiaľ ani vážne neuvažujem nad tým, že by malo byť niečo ďalšie. mám pár námetov, ale tie ešte potichu spia.
26.07.2011 09:41 - otázka od ema
Dobry den, vasa knizka na mna caka na nocnom stolika, hned ako docital Stiega Larssona ;) Tesim sa a prajem Vam vela uspechov!
ďakujem a dúfam, že sa bude páčiť. aj keď Larsson je vysoko nastavená latka.
26.07.2011 09:41 - otázka od Barbora Ondřejíčková
jo a prosím ťa, ktorý diel Krysákov je ten s majákom? :-) dík!
20. alebo 21. mája tuším:)))
26.07.2011 09:40 - otázka od Eluška
Ahoj tatinko, napíšeš niekedy aj rozprávku pre deti? Určite by bola aspoň taká dobrá ako Kanafásek! Pa. Zdraví aj Kuku.
iste!
26.07.2011 09:40 - otázka od Dana (BA)
Dobrý deň. Predovšetkých Vám chcem zagratulovať k výbornému názvu knihy... málokedy sa autorovi podarí vymyslieť názov, ktorého pointa sama osebe priťahuje čitateľov :-) V súvislosti s tým mám aj otázku. Čo Vám napadlo ako prvé? Príbeh, ku ktorému ste neskôr vymýšlali názov, alebo Vám napadlo toto geniálne spojenie, ku ktorému prišiel neskôr príbeh? Prajem veľa kreativity aj naďalej! Dana
najskôr bol názov. vymyslel som ho asi dva roky pred tým ako som zistil, že by z neho mohla byť kniha. či je geniálny to neviem, ale pekná slovná hračka to určite je:)
26.07.2011 09:39 - otázka od Mino
Dobrý deň, Prajem vám veľa úspechov a určite si vašu knihu kúpim. Mám však otázku. Ak mám napísaných pár kapitol, z ktorých by mohla byť kniha, čo mám urobiť, aby mi ju vydali? Alebo aké vydavateľstvá odporúčate? Predom ďakujem za vašu odpoveď. :)
vydavateľstiev je pomerne dosť. každé sa troška inak profiluje, ale v princípe nezaškodí rukopis poslať čo najväčšiemu počtu. nič horšie ako že sa ani neozvú sa nemôže stať. len je dobré im to poslať budď hotové, alebo takmer hotové. človek by as musel byť geniálny autor, aby niekto jeho rukopis kúpil hneď po pár kapitolách.
26.07.2011 09:37 - otázka od Maťo
Ahoj. Dlho som poskuloval po tvojej knihe, ale v navale povinnosti som nemal ani cas si ju objednat na niektorom z mnozstva e-shopov kde sa predava. Napokon ked som tuto sobotu nahodou vbehol do Panta Rhei a zbadal som ju tam, okamzite som ju schmatol. Naozaj skvele citanie! Chcel by som sa spytat, ci mas nejaku univerzalnu radu ako sa vymanit z kazdodeneho ASAP kolotoca. Alebo ci mas nejaky zvyk, ritual, ktory Ti dopomoze byt v klude a bez stresu. Vdaka za odpoved, pekny den
ďakujem za kúpenie a som rád že sa páčila. ale asi nebude veľké prekvapenie, keď poviem, že žiadny univerzálny návod nemám. keby som mal, tak tento rozhovor ťukám zo svojho prímorského bungalovu na Seycheloch.
26.07.2011 09:36 - otázka od fero
dobry den, zaujimalo by ma, ako sa dokazete na pisanie koncentrovat. :) ja ked sa o nieco take pokusam, vzdy mam milion inych veci na praci. :)
presne preto som musel dať výpoveď, prenajať si kanceláriu, kde ma nič nerozptyľovalo a tam chodiť 6-8 hodín denne len písať. okrem toho sa mi dobre písalo keď som sedel v kaviarni so slúchadlami na ušiach a tiež ma nič nerozptyľovalo.
26.07.2011 09:34 - otázka od CicaMica
Zdravicko Rado, tiez si v ocakavani, kedy sefko napise cosi v zmysle "Take your time"? (TYT) Mozeme vymysliet nove skratky... miau
zmysel majú len skratky, ktoré sa budú hojne využívať:)) TYT asi zaznelo teraz prvý a posledný krát, to nie je skratka z pracovného života:)
26.07.2011 09:33 - otázka od Jaro z Levic
Chcel by som sa Rada spytat, co je momentalne (ak neberieme v uvahu trzby z predaja knihy) jeho chlebodarnou aktivitou... diky moc J.
práca v jednej malej, príjemnej reklamnej agentúre. teda znova reklama, ale je to obrovský rozdiel v porovnaní s oveľa väčšími agentúrami, kde som pracoval pred písaním knihy.
26.07.2011 09:32 - otázka od ibi
Je v knihe aj navod, ako sa z toho ASAP kolotoca dostat? Lebo ak nie, tak si ju nekupim!
nie je to univerzálny návod, ale celá kniha sa okolo toho výrazne točí. a nakoniec je tam popísaný jeden z možných spôsobov:)
26.07.2011 09:31 - otázka od Klara
Ahoj Rado, v jednom internetom knihkupectve sa tvoja knizka predava BEZ aj S tvojim podpisom (vraj). Co si myslis o tom, ze tvoju pridanu hodnotu ocenili na Eur 1,49? :-) Tesis sa z toho, alebo sa citis nedoceneny? Mne to pride vtipne.. radsej by som dala limitovany pocet kusov s tvojim podpisom, co by ludi asi podnietilo kupit si knizku cim skor.. Vdaka
ja to chápem tak, že kniha bez podpisu sa predáva so zľavou a kniha s podpisom sa predáva za cenu odporúčanú vydavateľom. nijako mi to nevadí, podpísal som tie knihy celkom dobrovoľne a rád. je potom ešte jeden malý obchod, kde sa dá kniha kúpiť nielen s podpisom ale aj s venovaním na želanie:)
26.07.2011 09:29 - otázka od Jedna malá
Ahoj Rado, myslis, ze aby clovek netrpel syndromom ASAP-u, tak je lepsie byt zivnostnikom, resp. pracovat na vlastne triko a nemat nad sebou ziadneho sefa, ktory by to carovne slovicko pouzival kazdy den? Dik
určite nie, to sa mi skôr zdá ešte horšie, lebo ľudia na voľnej nohe nedokážu už vôbec odmietnuť žiadnu prácu, pretože sa boja že jedného dňa sa ich potenciálny klient obráti na niekoho iného. a tak sú v ešte väčšom strese. majú síce dojem, že si sami riadia svoj čas, ale venujú ho práci ešte viac ako zamestnanci vo firmách.
26.07.2011 09:26 - otázka od Evita
Necitala som zatial este Vasu knihu, akemu citatelovi je kniha urcena.
extra ťažká otázka. každému, ktorý vie čítať, fakt!
26.07.2011 09:26 - otázka od Andrej
Koľko stresu sme schopní uniesť?
skúsenosť mi vraví, že väčšine ľudí, ktorí nezvládnu stres to v poslednej chvíli pripomenie až ich vlastné telo. takže znesú ho toľko až kým jedného dňa ráno nevstanú z postele.
26.07.2011 09:25 - otázka od Andrej
Čo vedie ludí k tomu, že sú ochotní viesť život plný stresu.
to je as iindividuálne. ale v princípe ambície, zmysel pre povinosť, peniaze a láska k svojmu životnému štandardu.
26.07.2011 09:24 - otázka od Evita
Existuje nejaky navod na to, ako sa do takehoto kolotoca nedostat? Ak uz v nom clovek je, ako z neho von?
zamestnať sa v štátnom úrade, alebo za okienkom na pošte. to sú veľmi anti-asap prostredia:) ale ak už človek v tom raz je, potom to záleží na tom, ako veľmi stihol zrásť so systémom v ktorom žije. rozhodne to nie je ľahké, ale žiadna taká zásadná životná zmena nie je ľahká.
26.07.2011 09:22 - otázka od Véronique
Ahoj Rado, sice som knizku este necitala, ale uz z nazvu je jasne o aku temu sa jedna, a recenzie boli velmi pozitivne.. planujem si tu knizku precitat. Ale chcela by som sa spytat, ci v knihe spominas aj nejaky "navod" ci inspiraciu, ako sa z ASAPu dostat spat k realnemu zivotu. Dakujem v.
presne o tom celá ta kniha, teda aspoň jej druhá polovica.
26.07.2011 09:22 - otázka od Suzique
ahoj. co bol tvoj prvy spisovatelsky pocin?
v minulosti to boli presne dve poviedky, ktoré sa dostali do širšieho výberu súťaže Poviedka ale nikdy až do samotnej zbierky. A potom až táto kniha. okrem toho len krátke články kade tade, cca 2000 kusov.
26.07.2011 09:21 - otázka od Martinka
Ahoj, písal si niekedy básne? Ak áno, o čom a nezverejníš? Celkom rada by som si prečítala...
básne nie, ja sa v poézii nevyznám ani ako čitateľ, nieto ešte autor. ale napísal som pár kúskov takých hlúpych, akoževtipných básničiek. napísal som ich počas dvoch prežúrovaných nocí niekde na internáte, kamarát ich vytlačil a zviazal šnúrkou, takže som ich potom mohol pár rozdať. a čo je najhoršie, pred pár rokmi ich odvysielali v nejakom zábavnom programe slovenského rozhlasu:)
26.07.2011 09:18 - otázka od Denisa
Od koľkých rokov píšete? Kedy ste nadobudli pocit, že chcete napísať knihu?
prvý článok som napísal keď som mal cca 20 rokov, tak nejako. a o knihe som sníval posledných 10 rokov, vlastne odvtedy keď som zistil, že mi to písanie celkom ide.
26.07.2011 09:17 - otázka od Štefan
Zdravím. Chcel by som sa opýtať, či si sa pri písaní inšpiroval vlastným životom.
inšpiroval som sa najmä prostredím a tým, čo sa v ňom deje. nie sú to ani zďaleka len moje príhody, ale aj príhody a skúsenosti desiatok ľudí, ktorých som spoznal a s ktorými som sa o tom pri písaní rozprával. za tých cca 6 rokov sa toho skrátka nazbieralo.
26.07.2011 09:16 - otázka od Lucia
Pekny den zelam... Ja sa Ta chcem spytat, ake prezivas teraz obdobie? dakujem za odpoved :)
výborné, vďaka za opýtanie:) ale to nie len teraz, to už dosť dlho.
26.07.2011 09:16 - otázka od zuzka
dobry den, aky je Vas nazor na slobodu slova? Mala by byt absolutna, alebo by mali existovat zakonne vynimky napr. pre sirenie rasovo neznasanlivych alebo hanlivych nazorov?
fúha, ťažká otázka takto na ráno. ale v princípe si myslím, že ak ostane len pri slovách, nech je tá sloboda absolútna. hlavne by mala byť absolútna sloboda humoru, teda aby si mohol ktokoľvek robiť srandu z čohokoľvek.
26.07.2011 09:14 - otázka od pista
veduci chcem sa spytat, co hovorite na to, ze Wenger uz nerata s Bendtnerom do utoku?
:) je to tragické, ale asi si arséne povedal, že by nebolo zlé aj niečo vyhrať. ale ja verím tomu, že keď bendtner prestúpi niekam, kde ho nechajú hrať, tak z neho ešte niečo bude. ale pravda je, že ho mám rád najmä preto aké kopyto dokáže občas byť.
26.07.2011 09:12 - otázka od Viktor cistic
Dobry den, myslite, ze Slovak ma sancu prerazit na svetovom kniznom trhu. Ako vnimate bestselleri? NIe su to vacsinou braky, ktore nemaju ziadnu citatelsku hodnotu, ale zarobia peniaze? CO by ste radsej dosiahli? Zarobit peniaze a byt autorom bestselleru alebo radsej byt uznavany v komunite a robit skor mensinovy zaner?
myslím, že šanca tu je. nie je to ľahké a asi sa to nikomu ešte nepodarilo, ale určite sa to dá. bestseller je každá kniha, ktorá sa dobre predáva, nič to nehovorí o jej kvalite. murakamiho knihy sú tiež bestsellery a rozhodne to nie sú braky. nevidím súvis medzi dobrým predajom a zlou kvalitou. okrem toho je kopa braku, ktorý sa ešte aj zle predáva. nepremýšľam nad tým tak, že či chcem byť uznávaný v komunite, alebo radšej veľmi predávaný. chcem aby sa moja kniha dobre predávala, čo sa jej aj darí, to určite. a zároveň si myslím, že tá kniha nie je brak, takže by som poprosil tento druh kompromisu:)
26.07.2011 09:09 - otázka od Portis
Hovorí Vám niečo tzv. nový román? Ak áno, aký máte vzťah k jednotlivým jeho reprezentantom, resp. k jeho poetike ako takej.
obávam sa, že nehovorí. neviem, čo táto literárna škatuľka znamená, ale je celkom možné, že som z nej aj niečo čítal, len som netušil, že to bol nový román.
26.07.2011 09:08 - otázka od Zorro Pomstitel
Preco sa to sakra na konci aj s Katkou neskoncilo HappyEndom ? :)
Lebo keby sa skončilo happyendom, tak by to nebolo zo života a všetci by mi písali, že aký trápny happy end.
26.07.2011 09:07 - otázka od Peter
Gratulujem! Ako ste vydal knihu - ako ste nasiel vydavatela, co chcel on a co vy?
Dobré ráno všetkým, dorazil som a môžem odpovedať. Keď som mal dve tretiny hotové, poslal som knihu do Slovartu a ešte jednému vydavateľovi. Slovart sa ozval prvý, že to berú a potom to už len šlo podľa ich obvyklej rutiny. Ja som chcel veľkého vydavateľa s dobrou distribúciou a oni chceli aby som dokončil rukopis a nechal si v ňom opraviť chyby:)

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu