Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sklerotik musel odísť z Británie, aby sa mohol zabiť!

Andrew Colgan
Andrew Colgan

LONDÝN/BRATISLAVA - Angličan Andrew Colgan (42) pred spáchaním samovraždy zanechal dojemný list obviňujúci zákony Veľkej Británie, ktoré mu bránia ukončiť svoj život doma. Andrew, obeť roztrúsenej sklerózy, strávil mesiace organizovaním svojej smrti vo švajčiarskom Zürichu.

Opustil svoju rodinu a na 11-tich stranách popísal trápenie, ako sa jeho stav stal neznesiteľným. "Jedným z aspektov, ktorý ma naozaj desí, je, ako morálne postoje niektorých ľudí môžu zabrániť ukončiť môj život tak, ako chcem. Ako sa odvažujú?," uviedol v liste.

"Nikdy som nebol tak vystrašený. Kiež by som mohol zostať vo Veľkej Británii, ale zákony a iné komplikácie ma donútili odísť preč od toľkých vecí, a tak veľa ľudí, ktorých milujem. Byť uväznený vo svete, ktorý neustále znižuje osobnú slobodu, je desivé. Musím odísť, kým sa dá," dodal.

Andrew trpel roztrúsenou sklerózou desať rokov, vlani sa však jeho stav rapídne zhoršil a bol odkázaný na invalidný vozík. Bol si vedomý toho, že lekári mu už nepomôžu, preto sa rozhodol odísť do Švajčiarska. Asistovaná samovražda je v tejto krajine legálna, kým v Británii za ňu hrozí až 14 rokov väzenia.

Skôr než si mohol vziať život, jeho duševné zdravie skontroloval najprv psychiater a potom ho prezreli ešte ďalší dvaja lekári na klinike.

"Andrew mal najhorší typ sklerózy. Bol to výnimočný človek, ktorý by urobil čokoľvek pre kohokoľvek, ale jeho život bola tragédia." povedala jeho matka Yvonne, ktorá s ním bola až do konca.

"Mal som možnosť to zvážiť za tú dlho dobu. To je to, čo chcem. Tak veľmi potrebujem pokoj," uviedol pred svojou smrťou. Informoval o tom denník The Sun.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu