Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sneh ochromil európske cesty a letiská

Dopravné kolóny v Holandsku Zobraziť galériu (8)
Dopravné kolóny v Holandsku (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Sneh a mráz dnes komplikuje automobilovú aj leteckú dopravu v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, na východe Balkánskeho polostrova aj na severe Francúzska. V Nemecku, Rakúsku i Rumunsku pri nehodách pripisovaných klzkým vozovkám umierali ľudia.

Nemecko už tretí deň zápasí so snehovou kalamitou. Veľké letiská vo Frankfurte nad Mohanom a Mníchove zrušili dohromady cez 200 letov. Snehové záveje a dopravné nehody sú príčinami dlhých kolón, ktoré sa tvoria na diaľniciach západonemeckých krajín.

V Hesensku napadlo v noci na dnes okolo 20 centimetrov nového snehu. Na cestách sa tam ráno tvorili dlhé kolóny, niektoré diaľničné úseky boli kvôli závejom alebo nehodám uzavreté. Podobná situácia bola v najľudnatejšej spolkovej krajine Porýní-Vestfálsku. V Bavorsku od štvrtkového večera pri autonehodách na zľadovatelých cestách zomreli najmenej traja ľudia.

Letisko vo Frankfurte nad Mohanom, ktoré je druhé najväčšie v Európe, kvôli nočnému sneženiu zrušilo najmenej 160 letov. Vo štvrtok neskoro večer bola prevádzka zhruba na hodinu úplne prerušená a asi tisícka pasažierov musela na letisku nedobrovoľne prenocovať.

Problémy hlásili aj letiská v bavorskej metropole Mníchove, kde bolo najmenej 86 letov zrušených alebo sa výrazne oneskorili.

Kvôli snehovej kalamite zostali zatvorené školy v severonemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko, čiastočne aj v ďalších siedmich spolkových krajinách.

Panika údajne prepukla v regionálnom exprese medzi Hamburgom a Lübeckom potom, čo sa súprava v mraze a v tme vo štvrtok večer ocitla v poli bez elektrického prúdu. Vlak so zhruba 400 cestujúcimi stál na mieste asi štyri hodiny.

Mrazivé počasie čiastočne ochromilo železničnú dopravu v Rakúsku. V Dolnom Rakúsku na trati medzi Hollabrunnom a Stockerau praskli koľajnice a prevádzka tam bola na dve hodiny úplne zastavená. V okolí Salzburgu a na juhu Rakúska vlaky zdržovali zamrznuté výhybky.

Vo Viedni snehový pluh usmrtil ženu, ktorá na zasneženej ulici hľadala mobilný telefón. Vodič technického vozidla 52-ročnú ženu prehliadol.

V Hornom Rakúsku v obci Luftenberg na klzkej ceste narazila 20-ročná vodička so svojim autom čelne do sanitky, ktorá prevážala 80-ročného muža z dialýzy. Pacient pri nehode zomrel, ďalšie štyri osoby boli zranené.

Až 15-centimetrová vrstva čerstvého snehu v noci napadla v časti Švajčiarska. Dopoludnia bolo uzavreté Ženevské letisko, kde bolo zrušených najmenej 30 letov.

V Lille na severe Francúzska bola ráno kvôli 15-centimetrovej snehovej nádielke takmer úplne ochromená autobusová doprava. Stovky nákladných automobilov v regióne uviazli na nezjazdných cestách.

Všetci štyria prevážaní pacienti dnes zomreli pri nehode sanitky v centre rumunskej metropoly Bukurešť, keď sa vodič BMW pri odbočovaní ocitol v protismere a do sanitky narazil. Zranený bol aj vodič sanitky a dvaja ľudia v BMW. Aj v Bukurešti cez noc napadol sneh.

Silné sneženie na východe Bulharska si dnes vynútilo zatvorenie hlavných prístavov na pobreží Čierneho mora. Najväčší prístav Varna bol zatvorený pred poludním kvôli silnej víchrici. Prístav Burgas bol zatvorený dopoludnia na niekoľko hodín, ale potom bol znovu otvorený.

Prevádzka bola zastavená na hlavnej diaľnici na juhu Bulharska a polícia vyzvala vodičov, aby sa vyhli cestám do tejto oblasti. Okolo Dobricu na severovýchode krajiny zostalo zablokované na cestách množstvo áut.

Dvadsiatka obcí na severe krajiny okolo Ruse je kvôli sneženiu neprístupná. V oblasti leží až 40-centimetrová vrstva snehu. V regióne boli zavreté školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu