Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Európe umrzlo ďalších 24 ľudí, zima komplikuje dopravu

ilustračné foto
ilustračné foto

VIEDEŇ/BRUSEL/VAŠAVA – Európa stále zápasí s mrazivým počasím a snehom. V strednej a východnej Európe umrzlo v posledných dňoch 24 ľudí a celkový počet obetí tejto vlny mrazov na celom kontinente tak prekročil šesť desiatok. V mnohých európskych krajinách počasie ďalej komplikuje dopravu.

Naopak v Nemecku sa situácia na cestách upokojila a oproti predchádzajúcim dňom je hlásených výrazne menej nehôd či upchatých diaľnic. Ľadové kryhy zato zastavili lodnú dopravu po Odre.

Mrazy si v Poľsku za posledné dni vyžiadali 12 ľudských životov, povedala dnes hovorkyňa poľského ministerstva vnútra Malgorzata Wozniaková. V Poľsku v tomto týždni umrzlo už 30 ľudí, hlavne bezdomovci závislí na alkohole. V Moskve v piatok zamrzli dvaja ľudia, celková bilancia súčasných mrazov v ruskej metropole tak stúpla na 11 mŕtvych. Na Ukrajine našli v piatok štyroch umrznutých, Litva hlási troch umrznutých, celkovo už päť. Mráz si vyžiadal prvé dve obete aj na Slovensku. Aj Praha si dnes pripísala ďalšiu obeť chladu, v Česku v dôsledku zimy zamrzlo už minimálne desať osôb.

V poľskej Čenstochovej v piatok praskol hlavný teplovod, postihnutých bolo asi 150 tisíc obyvateľov mesta. Zlepšenie počasia sa zatiaľ neočakáva. Úrady na odpratávanie kalamity zmobilizovali asi 3000 väzňov.

Mrazy sužujú aj západ kontinentu. V Škótsku v piatok namerali mínus 20 stupňov Celzia a Británia tak môže smelo súťažiť s Moskvou, kde bolo 24 stupňov mrazu. V Anglicku zostalo aj v piatok uzavretých okolo 2000 škôl. Už nesnežilo, ale poľadovica neumožňuje zásobovanie. Niektorým čerpacím staniciam chýba benzín a obchodom dochádzajú potraviny rýchle spotreby, uviedla agentúra AFP. V Rakúsku bol v piatok kvôli hustému sneženiu pre nákladnú dopravu na niekoľko hodín uzavretý diaľničný obchvat Viedne.

Na Slovensku bola na veľkej časti ciest poľadovica a situáciu ďalej komplikovalo husté sneženie. Na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Trenčínom bol na niektorých miestach prechodový iba jeden jazdný pruh. Horský priesmyk Donovaly bol uzavretý pre nákladnú dopravu. V priesmykoch Čertovica a Petič sa vytvárali kolóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu