Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Požiar ochromil historickú stanicu v Istanbule

Požiar poškodil strechu stanice Zobraziť galériu (7)
Požiar poškodil strechu stanice (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Silný požiar poškodil dnes v Istanbule strechu najväčšej stanice na ázijskej strane tohto tureckého mesta. Stanica Haydarpaşa, postavená nemeckými architektmi na začiatku 20. storočia, predstavuje najväčší železničný terminál spájajúci obchodnú metropolu Istanbul so zvyškom Turecka. V súčasnej dobe bola v rekonštrukcii, informovala agentúra AP.

Úrady nádražie evakuovali a dočasne zastavili všetku vlakovú prevádzku. Hasiči potom behom hodiny živel zvládli. Postupovali z pevniny aj z morskej hladiny Bosporu, pri ktorom nádražie leží. Televízne zábery ukázali strechu poničenú ohňom, z ktorej vychádzali veľké kotúče čierneho dymu.

Podľa televízie NTV mohli požiar spôsobiť zváračské práce alebo krátke spojenie na elektrických rozvodoch. Hasiči v súčasnosti ochladzujú vnútro konštrukcie morskou vodou, ktorej je dostatok.

"Nie sú žiadne straty na životoch, oheň je pod kontrolou," vyhlásil podľa AP istanbulský starosta Hüseyin Avni Mutlu. "Je to však veľká škoda, že bola poškodená natoľko cenná historická budova," dodal.

Nádražie bolo otvorené v roku 1908 v rámci ambiciózneho projektu vtedajšieho cisárskeho Nemecka vybudovať železničné spojenie Berlín-Bagdad. Pozemná trasa bola prerušená Bosporskou úžinou, cez ktorú vtedy žiadny most neexistoval a ani si na neho inžinieri ešte netrúfali. Cestujúci aj tovar mali byť cez Bospor prevážaný trajektami; preto bolo nádražie Haydarpaşa postavené priamo pri mori a jeho nábrežie malo formu prístavu.

Predseda tureckej komory architektov Eyüp Muhcu označil budovu stanice za tureckú stavebnú pamiatku, dokumentujúcu vývoj tureckej architektúry a jej spojenie so svetom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu