Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Ďalší lotyšský lekár odmieta liečiť "ruských šovinistov"

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIGA - Po afére s protiruskými výrokmi lotyšského lekára, ktoré takmer stáli miesto lotyšského ministra zahraničia Valdisa Kristovskisa, sa dnes v Lotyšsku rozhorel nový škandál. Juris Vidinš, riaditeľ nemocnice v meste Viláni a bývalý poslanec, povedal lotyšským novinárom, že liečiť "ruských šovinistov" ho môže prinútiť len strach z trestného stíhania.

"Keby ku mne prišiel pacient s tetovaním 'ZSSR' alebo s požiadavkou hovoriť po rusky, liečiť ho nebudem. S výnimkou naliehavých operácií, kde by som sa v prípade odmietnutia vystavil trestnému postihu, Rusov liečiť nehodlám," povedal Vidinš novinárom.

"Spočítal vôbec niekto, koľko Lotyšov musí chodiť k ruským lekárom, ktorí vôbec neovládajú štátny jazyk? Vari to nie je diskriminácia?" pýtal sa lotyšský lekár.

Napäté vzťahy medzi Lotyšmi a silnou ruskou menšinou už začiatkom novembra rozbúril škandál okolo Aivarsa Slucise, lotyšského lekára žijúceho v USA, ktorý sa v liste svojmu priateľovi ministrovi zahraničia Kristovskisovi zveril, že by mal problém liečiť Rusa.

V e-maily, ktorý neskôr prenikol na verejnosť, minister s takýmito názormi súhlasil. Po prepuknutí škandálu v Rižskom parlamente len tesne neprešiel návrh na Kristovskisovo odvolanie.

Slucis bol za svoj výrok vylúčený z vládnej strany Občiansky zväz, ktorej členom je aj Vidinš. Ruským materinským jazykom opozícia obviňuje oboch lekárov z porušenia lekárskej prísahy a z "ideologického a nacionalistického prístupu" k liečbe pacientov.

Podľa rozhlasovej stanice Baltkom výroky oboch lekárov podkopávajú dôveru lotyšského obyvateľstva k miestnej medicíne. Ľudia vraj stále viac vyhľadávajú lekársku pomoc v zahraničí a dokonca hromadne odmietajú poskytnúť svoje orgány na posmrtné darcovstvo.

Lotyšsko má asi 2,3 milióna obyvateľov a zhruba jedna tretina z nich sa hlási k ruskej národnosti. Väčšina rodín s ruskými koreňmi sa do krajiny prisťahovala za sovietskej éry po druhej svetovej vojne. V predvojnovom období tvorili Rusi len asi deväť percent lotyšskej populácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu