Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Samovražedný atentátnik v Istanbule zranil 32 ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto

ISTANBUL - Bombový výbuch na hlavnom námestí v tureckom Istanbule si dnes vyžiadal 32 zranených. Útok namierený proti policajným silám uskutočnil samovražedný atentátnik, ktorý na mieste zahynul. Informovala o tom istanbulská polícia.

Na rušnom námestí Taksim, ktoré je zvyčajne plné turistov a nakupujúcich, utrpelo zranenia 17 civilistov a 15 policajtov. V nemocnici hospitalizovali len deviatich zranených policajtov, minimálne dvaja z nich sú v kritickom stave.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podobné útoky z minulosti mali sa svedomí kurdskí separatistickí povstalci, islamisti z al-Káidy alebo ľavicoví radikáli.

Podľa šéfa istanbulskej polície Hüseyina Capkina sa neznámy muž priblížil k policajným autobusom zaparkovaným v blízkosti pamätníka zakladateľa moderného Turecka Atatürka a vyhodil sa do vzduchu. Policajti začali strieľať do vzduchu a ľudia v panike utekali do bezpečia.

K útoku došlo v čase posilnenej policajnej prítomnosti Taksime v súvislosti so sviatkom Dňa republiky, ktorý si Turecko pripomínalo v piatok.

Námestie Taksim je turistickým a dopravným centrom mesta, ktoré obklopujú reštaurácie, obchody a hotely. Nachádza sa tam aj Pamätník republiky, ktorý oslavuje zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka a víťazstvo vo vojne za nezávislosť v roku 1923.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu