Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Týždne väznili a znásilňovali najmenej 30 žien!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KINSHASA - Najmenej tri desiatky žien boli niekoľko týždňov väznené a znásilňované na hranici Konga a Angoly. Väznitelia ich potom údajne nechali nahé v divočine. Informovalo o tom dnes Oddelenie pre humanitárne záležitosti (OCHA) Organizácie Spojených národov.

Podľa vyhlásenia OCHA, z ktorého citovala agentúra AP, do provincie Bandundu v juhozápadnom Kongu dorazilo viac ako 150 obyvateľov Konga po tom, čo ich vyhostili zo susednej Angoly. V baníckych oblastiach na hranici oboch krajín Konžania často hľadajú prácu.

Keď v prvej polovici októbra skupinu vyhnali, jej mužskú časť podľa hovorkyne OCHA Stefanie Trassariovej týrali a najmenej tri desiatky žien opakovane znásilňovali. V zajatí podľa nej strávili najmenej dva týždne. Potom ich väznitelia prepravili do divočiny a nechali ich tam. Väčšina do Konga musela ísť bez šiat.

Členovia postihnutej skupiny tvrdili, že ich zadržiavali angolské úrady a museli prebývať v zanedbanej budove. Najmenej troch ľudí údajne zabili, vrátane dvadsaťsedemročnej ženy, ktorá zomrela po opakovanom znásilnení.

Násilné vyhostenie je podľa AP častým dôsledkom ťahaníc o nerastné zdroje. Vlani v októbri tak bolo náhle vyhnaných najmenej 18 000 Konžanov. Hranice často prekračujú bez pracovného povolenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu