Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Minister záchvatom rozosmial parlament

Hans-Rudolf Merz
Hans-Rudolf Merz

BERN/VIEDEŇ - Švajčiarsky minister financií Hans-Rudolf Merz pri svojom poslednom vystúpení v parlamente dostal nezvládnuteľný záchvat smiechu a nebol schopný slova. O sebakontrolu tohto inak zdržanlivého politika pripravila škrobená úradnícka odpoveď o preclení koreneného mäsa. Záznam si okamžite našiel davy divákov na Youtube. Merzovo vystúpenie vzápätí zhudobnil aj švajčiarsky beatboxer Knackeboul. Informovali o tom rakúske, švajčiarske aj iné zahraničné médiá.

Švajčiarsky minister v pondelok v parlamente čítal odpoveď na otázku, ktorá sa týkala dovozu naloženého mäsa. Colník mu pripravil byrokratický text prešpikovaný paragrafmi, odkazmi a zátvorkami, čo u Merza niekoľkokrát vyvolalo výbuch smiechu. Nedokázal sa ovládnuť. "Celú nedeľu som sa na túto odpoveď tešil," povedal neskôr politik. Sám vraj textu príliš nerozumel.

Odpoveď colného úradníka obsahuje napríklad spojenie "takzvaný švajčiarsky výklad k colným tarifám", "isté produkty uvedené v kapitole dve" alebo "ktorým boli pridané pri výrobe koreniacej látky". U týchto viet sa minister neudržal a svojim smiechom nakazil aj poslancov, za čo si vyslúžil aplauz. Úplne z konceptu ho ale vyviedlo slovo "Bündnerfleisch", ktoré nedokázal už vôbec vysloviť. Ide o chudé solené a na vzduchu vysušené hovädzie podľa receptu zo švajčiarskeho kantónu Graubünden.

Záznam vystúpenia okamžite zabodoval na YouTube, kde sa objavil hneď niekoľkokrát. Najnavštevovanejšie video si pozrelo už takmer 200 000 záujemcov.

Veselú príležitosť si nenechal ujsť ani švajčiarsky beatboxer Knackeboul, ktorý pripravil remix ministrovho vystúpenia. Zhudobnil práve okamih, kedy sa Merz snaží povedať "Bündnerfleisch".

Keď išiel tento liberálny politik v Berne po námestí, jeho sympatizanti mu venovali balík tradičnej mäsovej špeciality.

Heinz-Rudolf Merz je vo funkcii ministra financií od roku 2003. Vlani zastával aj úrad švajčiarskeho prezidenta, v ktorom sa členovia vlády po roku striedajú. Tento rok v auguste ohlásil svoj odchod z vlády, opúšťa ju ku koncu mesiaca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu