Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Učiteľ chce učiť v ženských šatách, rodičia protestujú

Škola, v ktorej pôsobí učiteľ transsexuál
Škola, v ktorej pôsobí učiteľ transsexuál

VIEDEŇ - Blížiaci sa školský rok vo Viedni, ktorý začína 6. septembra, púta tento rok oveľa viac pozornosti ako v iných rokoch. Postaral sa o to stredoškolský učiteľ informatiky, ktorý chce začať po prázdninách vyučovať v ženských šatách ako učiteľka. Proti tomu, aby študentov učil transsexuál, protestovalo združenie rodičov.

Do prípadu sa vložilo rakúske ministerstvo školstva. Walter nakoniec môže od budúceho týždňa predstúpiť pred triedu ako Andrea. Najmenší problém s tým zrejme majú samotní študenti.

Na prípad upozornil denník Kurier. Walter S. učí na viedenskom Vyššom technickom učilišti (HTL) osem rokov. Pred prázdninami poslal kolegom list, v ktorom im napísal, že si možno u neho všimli zmeny - napríklad dlhšie vlasy a náušníce. Oznámil im, že sa cíti byť ženou a od nového školského roka by rád učil v ženských šatách. Walter S. je oficiálne stále muž, zmenu pohlavia zatiaľ nepodstúpil. Je ženatý a má tri deti.

Správa vyvolala pobúrenie medzi členmi združenia rodičov. Proti tomu, aby učiteľ vyučoval ich potomkov ako učiteľka, ostro protestovali a sťažovali si na ministerstve. Najali si aj právnika. Požadovali, aby mal učiteľ zákaz učiť do doby, než ho úrady i právne uznajú za ženu a než sa vylúči, že by ako transsexuál mohol mať škodlivý vplyv na pohodu študentov aj ich rodičov. Šéf rodičovského združenia Dietmar Doubek uviedol, že škola nie je žiadne divadlo.

Podľa rakúskeho ministerstva školstva učiteľ-učiteľka vyučovať smie. Úrad sa odvolal na právo na sexuálne sebaurčenie aj na rozhodnutia najvyšších súdov o transsexualite. Zatiaľ čo v minulosti sa transsexuáli museli nechať rozviesť a museli podstúpiť operáciu, aby boli uznaní za osobu opačného pohlavia, po rozhodnutí súdov tieto podmienky odpadli.

Ministerstvo uviedlo, že škola je "miestom tolerancie" a zvolalo krízové rokovania. Na ňom sa so školou i s rodičmi dohodlo na sprievodných opatreniach, vďaka ktorým môže staronová učiteľka učiť.

Študenti sa s nezvyčajnou situáciou ale zrejme vysporiadali oveľa lepšie než dospelí a nemajú s ňou väčší problém. Na Facebooku sa už dokonca objavila výzva, aby na dôkaz solidarity prišli všetci žiaci na začiatku školského roka v ženských šatách.

Walter-Andrea býva so svojou rodinou na viedenskom predmestí. Pred rokom sa rozhodol, že po 47 rokoch života v mužskom tele chce konečne žiť ako žena, a zveril sa svojim blízkym. "Od svojho najútlejšieho detstva si myslím, že som jednoducho žena," povedal televízii ORF Walter, ktorý doma žije už ako Andrea.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu