Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tajfún zabil 3 ľudí, rušia lety, zastavili metro

Popadané stromy na ceste Zobraziť galériu (3)
Popadané stromy na ceste

SOUL - Najmenej troch ľudí pripravil o život tajfún Kompasu, ktorý dnes zasiahol juhokórejskú metropolu Soul. Najsilnejšia búrka za posledných 15 rokov, ktorá na mesto udrela, si vynútila odvolanie či pozdržanie desiatok medzinárodných letov a zastavenie prevádzky niektorých liniek metra a železnice.

Mohutný víchor dosahujúci rýchlosť až 139 kilometrov za hodinu porážal stromy, pouličné lampy a stožiare elektrického vedenia, čo spôsobilo prerušenie dodávok elektriny do viac ako 130 000 domácností na západnom pobreží Južnej Kórey.

Predstavitelia soulských letísk Inčhon a Kimpcho oznámili, že sa omeškalo alebo zrušilo viac ako 60 medzinárodných letov, väčšinou na trase medzi Južnou Kóreou a Čínou. Celkovo sa zmeny dotkli 130 vnútroštátnych a medzinárodných letov.

Prerušená bol aj prevádzka dvoch liniek soulského metra a piatich železničných trás. Agentúra Reuters s odvolaním na čínske veľvyslanectvo v Soule informovala, že sa pri brehoch Južnej Kórey po zrážke s juhokórejskými plavidlom potopil čínsky rybársky čln, zatiaľ ale nie sú správy o prípadných mŕtvych.

Medzi obeťami tajfúnu v Soule je muž (80), ktorého zabila spadnutá strešná škridla, biznismen (37), na ktorého sa cestou do práce zrútil konár stromu a muž (75), ktorého usmrtil elektrický prúd, keď kontroloval transformátor. Lekárska pohotovostná služba hlási množstvo zranených.

Na celý dnešný deň uzavreli verejné aj súkromné materské školy. Základným a stredným školám v Soule nariadili začať výučbu o dve hodiny neskôr ako zvyčajne.

Len na futbalovom štadióne Inčhon na západnom predmestí Soulu živel napáchal škody za 8,3 milióna dolárov (6,7 milióna eur).

Kórejský meteorologický ústav vydal varovanie pred tajfúnom pre východnú provinciu Kangwondo, pretože búrka postupuje od Soulu severovýchodným smerom k územiu KĽDR.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu