Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyhostenie Rómov podporuje približne polovica Francúzov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Približne každý druhý Francúz podporuje zásahy proti rómskym osadám a vyhosťovanie rumunských a bulharských Rómov do ich domovských krajín.

Ukazujú to výsledky prieskumu agentúry CSA, ktoré zverejní štvrtkové vydanie denníka Le Parisien. S politikou francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho v tejto otázke súhlasí 48 percent, proti nej je 42 a nevedelo sa vyjadriť 10 percent opýtaných. Podpora vyhosťovania Rómov je najsilnejšia medzi voličmi pravice (70 percent) a predovšetkým krajne pravicového Národného frontu (83 percent).

Podľa vládnych odhadov žije vo Francúzsku približne 15 000 Rómov, ktorí pricestovali najmä z Rumunska a Bulharska po tom, čo obe tieto krajiny v roku 2007 vstúpili do EÚ. Podľa francúzskych cudzineckých zákonov, ak si občan inej krajiny vo Francúzsku do troch mesiacov nezoženie prácu a bývanie, musí krajinu opustiť. Na základe tohto nariadenia od 28. júla už vyhostili z Francúzska 681 Rómov. Zásahy proti rómskym táborom kritizovali viaceré ľudskoprávne organizácie, ako aj Vatikán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu