Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bez povšimnutia preletel USA s petardami vo vrecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MANCHESTER - Brit Paul Jones z anglického Rochdalu cestoval bez povšimnutia Spojenými štátmi dvoma lietadlami so zásielkou petárd. Zaujímal sa o ne až personál na londýnskom letisku Heathrow. Informoval o tom dnes server BBC. Jones si údajne nebezpečnú povahu svojho tovaru neuvedomil.

Americká letecká spoločnosť Continental Airlines ho nechala nastúpiť s viac ne 200 petardami a zapaľovačom do dvoch lietadiel, ktorými cestoval z Kansasu do Houstonu a odtiaľ potom späť Británie. Tam sa tento tovar na základe zákona z roku 1997 nepredáva.

Continental Airlines nemá o incidente povedomie, ale oznámili, že pasažierov upozorňujú, že na palubu nesmú, s nebezpečným materiálom. Americký zákon vylučuje prevoz nebezpečného materiálu, ku ktorému patria aj petardy, v kufroch aj príručnej batožine.

Jones bol počas Sviatku nezávislosti 4. júla v Kansase. Zostal mu po ňom balík petárd v podobe tyčiniek s rozbuškou vo vnútri a on sa rozhodol vziať si ich domov do Anglicka. "Dal som si ich do vrecka a pri kontrole na letisku ich položil na tácku. Prešli röntgenovým skenerom," povedal.

Pozastavil sa nad nimi až personál na Heathrowe. "Počkal som pri páse na svoj kufor a dal som do neho všetko, čo som mal pri sebe. Colník povedal, že som mu pripadal podozrivý, takže ma vybrali a nechali všetko vyložiť. Pýtali sa ma, ako som s tým prešiel colnicami," vypovedal Jones. Aj Briti ho ale nechali s petardami odísť domov.

Britský úrad pre leteckú dopravu o prípade nevie a oznámil, že to považuje za záležitosť týkajúcu sa Američanov. Hovorca Continental Airlines vyhlásil, že kontrola pasažierov je vecou amerického Úradu pre bezpečnosť v doprave, ktorý Jonesov prípad nechal bez komentára.

Letiská v USA aj inde na svete zaviedli po minuloročnom decembrovom pokuse o atentát na lietadlo z Amsterdamu do Detroitu prísne bezpečnostné opatrenia. Umarovi Farukovi Abdul Mutallabovi sa vtedy podarilo dostať do lietadla výbušninu vo svojej spodnej bielizni. Krátko po tom vznikala na amerických letiskách panika kvôli opustenej batožine alebo poháru medu nájdenej u jedného pasažiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu