Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kuchár bin Ládina odsúdený na 14 rokov väzenia

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

WASHINGTON - Vojenský tribunál na Guantanáme v stredu odsúdil bývalého kuchára šéfa teroristickej siete Al-Káida Usámu bin Ládina k štrnásťročnému väzeniu. Jedná sa podľa agentúry AP až o štvrtého odsúdeného od otvorenia tejto kontroverznej americkej väznice na Kube v roku 2002, kde bolo predtým až 800 väzňov.

Obvinený Súdánec Ibrahim Kosi sa začiatkom júla priznal, že materiálne pomáhal terorizmu. Obžaloba a obhajoba sa dohodli, že budú žiadať trest od 12 do 15 rokov väzenia. Súd uznal Kosiho vinným a porote, ktorú tvorilo 10 dôstojníkov, trvalo potom určenie rozsudku zhruba hodinu. Osem rokov, ktoré muž už strávil na Guantáname, sa pritom do výšky trestu nepočítajú.

Na Guantánamo začala predchádzajúca vláda Georgea Busha posielať osoby, ktoré boli ako podozrivé z terorizmu zadržané hlavne po americkej invázii do Afganistanu v roku 2001. Teraz je tu ešte okolo 170 väzňov. Ochrancovia ľudských práv väznicu od začiatku kritizujú kvôli tomu, že sú tu väzni roky zadržiavaní bez súdu, čo zodpovedá princípom právneho štátu. Súčasný prezident Barack Obama chce väznicu uzavrieť a väzňov presunúť do mesta Thomson v štáte Illinois.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu