Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rodičia do väzenia! Deti žili medzi ohorkami a výkalmi

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRNO – Sociálna pracovníčka našla dve deti zatvorené v špinavej a neosvetlenej komore. Chlapci boli oneskorení vo vývoji, zavšivení a špinaví od moču a výkalov! Na týranie detí prišli po anonymnom telefonáte.

Dvoch najstarších synov, ktorí vtedy mali štyri a tri roky, našli zamknutých v neosvetlenej komore. V nej boli iba matrace, deti ležali medzi špinou, ohorkami a výkalmi. Starší z nich mal viditeľnú hrču na hlave a jazvy od hryzenia na rukách. Sociálna pracovníčka deti rodine odobrala a odovzdala ich do dojčenského ústavu.

Manželom z Bíliny český Najvyšší súd potvrdil tresty 2,5 roka väzenia za týranie detí a ohrozovania ich mravnej výchovy. Okresný súd pôvodne uložil mužovi päťročný trest, jeho manželka dostala 2,5 roka väzenia. Krajský súd ich tresty zrovnal na rovnakú úroveň. Súd pred časom odmietol dovolanie oboch manželov, dnes verdikt sprístupnil v elektronickej databáze.

Deti podľa súdov citovo živorili a jediným dôvodom konania manželov bola snaha získať peniaze - deti používali ako zdroj svojej obživy. Rodičia sa vôbec nepokúšali deti vychovať a vštepiť im prospešné návyky. Obaja manželia tvrdili, že sú nevinní. Podľa psychológov, ktorí ich vyšetrovali, považujú svoje správanie za normálne. "Správanie sa obvineného a jeho manželky (...) vyvolalo u neplnoletých telesné, ale najmä psychické útrapy takého rázu, že nimi boli pre svoju hrubosť, bezohľadnosť a bezcitnosť vnímané ako ťažké príkoria," napísal v rozhodnutí senát.

Odsúdený muž v dovolaní napríklad tvrdil, že v prípravnom konaní nemal obhajcu a neskôr nesúhlasil s postupom prideleného advokáta. Tiež tvrdil, že sa na súde nepreukázala závažnosť a dlhodobosť týrania. Obhajoba ženy v dovolaní uviedla, že sa súdy nechali ovplyvniť mediálnym tlakom. Pripustila, že v jej spôsobe výchovy boli nedostatky, tie však mali byť spôsobené "sociálnou núdzou, zhoršenou kvalitou bývania a sprievodnými vplyvmi". "Obvinení aj napriek zistenej sociálno-kultúrnej úrovni mali schopnosti a možnosti vytvoriť svojim deťom náležité rodinné, výchovné a citové zázemie a odovzdať im aspoň minimálne sociálne vedomosti, zručnosti a skúsenosti, (...) ale takto si ani v minimálnej miere vedome nepočínali," konštatoval Najvyšší súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu