Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri podmorskom vrte je trhlina, BP všetko popiera

Na kryte,ktorý zabraňuje úniku ďalšej ropy z podmorského vrtu, sa údajne objavila trhlina
Na kryte,ktorý zabraňuje úniku ďalšej ropy z podmorského vrtu, sa údajne objavila trhlina

WASHINGTON - Neďaleko miesta, kde sa v minulých dňoch spoločnosti BP podarilo utesniť vyvieranie ropy z poškodeného podmorského vrtu, sa údajne objavila netesnosť. Upozornil na to americký vládny splnomocnenec pre dohľad nad ropnou haváriou v Mexickom zálive Thad Allen v liste adresovanom vedeniu BP. Hovorca spoločnosti ale vyhlásil, že o žiadnej trhline nemá informácie.

Allen v liste podľa americkej televíznej stanici CNN napísal, že možnú trhlinu odhalili testy. Vyzval BP, aby záležitosť vyšetrila a bezodkladne oznámila americkej vláde podrobnosti. Ak sa informácie o trhline potvrdia, mala by podľa Allena BP krycí ventil otvoriť a poruchu odstrániť bez toho, aby vrt poškodila.

Hovorca BP Mark Salt však oznámil, že o žiadnej netesnosti nemá informácie. Allenov list podľa neho neuvádza o údajnej trhline žiadne detaily, nezmieňuje sa o jej veľkosti ani polohe.

BP v súčasnej dobe vykonáva tlakovú skúšku tesnosti krytu, ktorý od štvrtka blokuje únik ropy do mora. Test mal podľa CNN skončiť v noci na dnešok SELČ, ale podľa Allena môže byť o 24 hodín predĺžený.

Ropa do Mexického zálivu vytekala takmer tri mesiace od 20. apríla, kedy výbuch ťažobnej plošiny Deepwater Horizon zničil podmorský vrt a zabil 11 robotníkov. Surovina zasiahla americké pobrežie od Texasu po Floridu a spôsobila najhoršiu ekologickú haváriu v dejinách Spojených štátov.

Odstraňovanie priamych následkov ropnej havárie na americkom pobreží potrvá podľa odhadov vlády do jesene. S dlhodobými následkami na morský život aj na pobrežné ekosystémy sa zrejme budú Američania potýkať ešte niekoľko rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu