Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nočná mora pobrežia Mexického zálivu sa stala realitou

Záchranár vyťahuje pelikána nasiaknutého ropou Zobraziť galériu (6)
Záchranár vyťahuje pelikána nasiaknutého ropou (Zdroj: SITA)

NEW ORLEANS - Apokalypsa prírody pozdĺž pobrežia Mexického zálivu, ktorej sa po celé týždne všetci obávali, sa rýchlo stáva strašnou realitou, napísala dnes agentúra AP.

Pelikány sa snažia vyslobodiť z ropy hustej ako decht, ktorá sa drží v kalužiach hlbokých po pás, zatiaľ čo ďalšie rozpínajú neužitočné krídla, z ktorých im kvapká olejovitá kaša. Na pobreží voda vyplavuje mŕtve vtáky a delfíny pokryté kalom. Mušle, ktoré by normálne žiarili perleťovou belosťou pod horúcim júnovým slnkom, sa sfarbili do purpurova.

Podobné scény sa odohrávajú pozdĺž celého pobrežia takmer sedem týždňov potom, čo vybuchla plošina spoločnosti British Petroleum a vrt v hĺbke poldruha kilometra začal chrliť milióny litrov ropy.

"Toto pobrežie je môj dvorček za domom, môj život," hovorí Dave Marino, hasič a rybársky sprievodca z Myrtle Grove. "Nechcem hovoriť, že mi to trhá srdce, pretože to už bolo povedané. Toto je nočná mora. Zdá sa, že bude prichádzať vlna za vlnou a nikto to nedokáže zastaviť," dodáva.

Ropa sa vytrvalo šíri na východ a v posledných dňoch sa vylieva na pobrežie vo väčšom množstve napriek uzáveru, ktorý sa BP podarilo na vrt umiestniť a odsávať s jeho pomocou časť unikajúcej ropy. Podľa odhadov sa teraz BP darí chytať štvrtinu až polovicu ropy vychádzajúcej denne z vrtu. To je ale len malý zlomok zhruba 83 až 182 miliónov litrov ropy, ktoré podľa odhadov vládnych oficiálnych činiteľov unikli do Mexického zálivu od explózie 20. apríla, pri ktorej zahynulo 11 robotníkov.

Americký prezident Barack Obama v sobotu sľúbil bojovať proti najväčšej ropnej katastrofe, aká kedy USA postihla, spoločne s obyvateľmi pobrežných oblastí a ostro sa oprel do BP. Jeho uistenie poskytlo ale len malú útechu ľuďom, ktorí žijú a pracujú pozdĺž pobrežia štyroch štátov vystavených rope z prvej ruky - Louisiany, Mississippi, Alabamy a Floridy.

V alabamskom Gulf Shores sú chodníky vedúce k hotelom bodkovaného ropou z nôh ľudí, ktorí si vyšli na pláž. Škvrna stovky metrov dlhá sa vyliala na pobrežie a pokryla biely piesok hustou, červenou kašou. Ľudia s ňou vyrazili bojovať, začali ju naberať do vriec, ale ako stihli upratať prvú vlnu, dorazili ďalšie.

Ropa sa tu na pobrežie vyplavuje v čase začiatku lukratívnej turistickej sezóny a tí, ktorí sem prišli kvôli miestnym plážam, jej nemôžu uniknúť. "Je mi z toho zle," hovorí Rebecca Thomassonová z Tennessee a ukazuje nohy zasiahnuté hnedočervenými škvrnami. "Už sme sa boli predtým pozrieť na Floride a bolo to tam škaredé, ale s tymto sa to nedá vôbec porovnať."

Erin Tamberová, ktorá sa do tejto časti Alabamy presťahovala z New Orleansu po hurikáne Katrina, sa vydala na pláž Pensacola, aby sa pozrela na oranžové škvrny, ktoré tu nechal odliv. "Pripadám si, ako by som mala kúsok raja a v okamihu sa z neho stala skládka toxického odpadu," hovorí.

V Louisiane pozdĺž pláží na ostrove Queen Bess sú až meter hlboké ropné rybníčky, z ktorých sa stávajú pasce na vtáky. A nielen na nich, ako sa presvedčil Joe Sartore, fotograf časopisu National Geographic, ktorý sa do jedného z nich zaboril po pás a musel byť z dechtovitej ropy vytiahnutý. "Keby som tam bol sám, zahynul by som," vyhlásil potom.

Prvých šesť týždňov od katastrofy do louisianského záchranného strediska pre vtáky zasiahnuté ropou ľudia nosili jedného až štyroch operencov. Teraz sa ich počet zvýšil na rádovo desiatky. Federálne úrady uvádzajú, že z Mexického zálivu a jeho pobrežia bolo zozbieraných takmer 800 mŕtvych vtákov, morských korytnačiek, delfínov a iných voľne žijúcich zvierat.

Odborníci ale varujú, že mokrade, pláže a pobrežné vody zálivu kypiace širokým spektrom živočíchov by sa mohli stať smrtiacou zónou, kde sa úmrtnosť potiahne mesiace alebo roky. Škody podľa nich môžu byť horšie pod hladinou, kde ropa a látky rozprašované na jej rozpúšťanie zabíjajú zooplanktón a drobné bezstavovce na samotnej základni vodného potravinového reťazca.

Pelikány sa snažia vyslobodiť z hustej ropy


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu