Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hladiny väčšiny riek na južnej Morave stále stúpajú

Moravské mesto Karviná sa ocitá pod vodou
Moravské mesto Karviná sa ocitá pod vodou

BRNO - Najvyššie prietoky hlásia vodohospodári na rieke Morava, kde platí tretí a teda najvyšší povodňový stupeň v Strážnici v okrese Hodonín a v Lanžhote v Břeclavskom okrese.

Tretí stupeň, teda ohrozenie, museli vyhlásiť v noci na štvrtok aj na Svratke v Židlochoviciach pri Brne. Situácia je síce podľa vodohospodárov z Povodia Moravy nepríjemná, zďaleka však nezodpovedá stavu pred záplavami z roku 1997.

V Juhomoravskom kraji platí aj niekoľko druhých stupňov, ktoré znamenajú pohotovosť. Je to tak na Svratke vo Veverskej Bítýške a v Brne na Poříčí. Dvojka je v Bíloviciach na rieke Svitava, na Jihlave v Ivančiciach pri Brne a na Rokytnej v neďalekom Moravskom Krumlove. Pohotovosť hlási aj dolný tok rieky Dyje pri Břeclavi.

Kým prietoky riek v dolných častiach stúpajú, hladiny v horných častiach a tamojších prítokoch už klesajú. Pokles je viditeľný v Strážnici a na Svitave. Podľa vodohospodárov by sa mala vo štvrtok situácia upokojovať.

Juhomoravský kraj vyhlásil v stredu kvôli nepriaznivej povodňovej situácii na ôsmich miestach regiónu stav nebezpečenstva. Bude platiť desať dní. Vedeniu kraja má toto opatrenie umožniť lepšiu koordináciu činnosti integrovaného záchranného systému.

Juhomoravskí hasiči mali v stredu 125 výjazdov, keď odčerpávali vodu a likvidovali spadnuté stromy. Kým ráno zasahovali hlavne v okrese Hodonín, neskôr pribúdalo výjazdov do miest Vyškov a Brno a ich okolia. Zatiaľ nebolo nutné nikoho evakuovať a pravdepodobne sa tak ani nestane.

Stav nebezpečenstva vyhlásili v lokalitách Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou, Kyjov, Bučovice, Slavkov pri Brne, Šlapanice a Židlochovice. Opatrenia sa vzťahujú na katastrálne územie obcí ležiacich pri vodných tokoch Morava, Kyjovka, Litava, Velička, Svodnice, Radějovka, Morávka a Svratka.

Povodne si v kraji vyžiadali aj prvú obeť, celkovo je v Česku tretia. V Divišovej štvrti pod brnianskym sídliskom Lesná našli hasiči v potoku mŕtvolu muža (†53). Zrejme ho strhol prúd vody. Dvaja ľudia zahynuli v Zlíne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu