Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Patrioty v Poľsku sú dedičstvom bývalých zlých vzťahov, tvrdia Rusi

Americkí vojaci v Poľsku.
Americkí vojaci v Poľsku.

MOSKVA - Rusko sa v stredu očakávane vyslovilo kriticky v súvislosti s rozmiestnením amerických rakiet Patriot na poľskom území.

Podľa Rusov totiž tento krok nie je v súlade s aktuálne sa zlepšujúcimi vzťahmi medzi Moskvou a Varšavou a taktiež Washingtonom po aprílovej tragédii poľského špeciálu, na palube ktorého pri nehode na západe Ruska zahynul prezident Lech Kaczyński a množstvo vysokopostavených politických a armádnych predstaviteľov. Svoje námietky chcú Rusi Poliakom tlmočiť počas štvrtkového stretnutia zahraničných výborov parlamentov oboch krajín a taktiež počas rokovaní so zastupujúcim poľským prezidentom Bronislawom Komorowským.

"Tento projekt je dedičstvom predchádzajúceho stavu v rusko-poľských vzťahoch," povedal na margo stredajšieho odhalenia rakiet USA v Poľsku predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačev. "No teraz, keď tie vzťahy vyzerajú v princípe inak, sa javia tieto rakety ako jasný nesúlad. Dúfam len, že si to Poliaci dnes uvedomujú," pokračoval ruský zákonodarca. Ako dodal, patrioty "nevystihujú súčasného ducha našich vzťahov smerujúcich k normalizácii a zároveň výrazne podkopávajú črtajúce sa ovzdušie dôvery medzi Ruskom a USA a Ruskom a NATO".

Poľsko v stredu predstavilo prvú sériu amerických rakiet Patriot, ktoré dorazili spolu so 150 americkými vojakmi. Tie rozmiestnili na vojenskej základni Morag, ktorá sa nachádza iba 60 kilometrov od hraníc s ruskou exklávou Kaliningrad. Rakety majú byť náhradou za americkým prezidentom Barackom Obamom zrušený projekt raketovej základne v Poľsku ako súčasti protiraketového štítu USA v Európe. Umiestnenie amerických zbraní na poľskom území vo februári schválil dnes už nebohý prezident Kaczyński.

Americké rakety zem-vzduch kúsok od ruských hraníc sú tŕňom v oku Moskvy. Poliaci však argumentujú, že za výberom miesta netreba hľadať žiadny politický alebo strategický význam, jediným dôvodom je vraj dobrá infraštruktúra základne. Ruské obavy rozptyľujú aj Američania, ktorí tvrdia, že rakety majú predstavovať obranu pred potenciálnym útokom zo strany Iránu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu