Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Údajný atentátnik bol vzdelaný, mal rodinu i kariéru

Faisal Shahzad
Faisal Shahzad

NEW YORK/ISLAMABAD - Američan pakistanského pôvodu Faisal Shahzad, ktorý je podozrivý z prípravy atentátu na newyorskom Times Square, mal dobré vzdelanie a začal úspešnú kariéru. Pred útokom sa nikdy nesprával ako radikál. Napísala to dnes agentúra Reuters a pripomenula, že celý rad teroristov v poslednej dobe nezodpovedá zažitému obrazu nevzdelaných a chudobných ľudí, ktoré k činu prinútila vidina mučeníctva.

"Nie je z radikálnej alebo z negramotnej rodiny, je zo vzdelanej rodiny. Zisťujeme, prečo sa radikalizoval," povedal pakistanský minister vnútra Rahmán Malik.

Shahzad (30) pochádzal z dobre postavenej pakistanskej rodiny, jeho otec bol vysokým dôstojníkom vo vojenskom letectve. Shahzad sám vyštudoval univerzitu v americkom štáte Connecticut a stal sa finančným analytikom. Mal ženu, ktorá sa o ňom láskyplne vyjadrovala na internetových sociálnych sieťach, a dve deti.

Krátko po tom, čo vlani získal americké občianstvo, dal ale Shahzad v práci výpoveď, prestal platiť hypotéku a vyzval banku, nech jeho dom predá. Vrátil sa do Pakistanu a podľa vyšetrovateľov cestoval po kmeňových územiach Vaziristan, kde pôsobia islamskí radikáli z hnutia Taliban a z teroristickej siete Al-Kájda. Po zadržaní v USA sa polícii priznal, že tu podstúpil výcvik vo výrobe výbušnín.

Pakistanská armáda dnes však spochybnila možnosť, že by za neúspešným atentátom v New Yorku stál Taliban, hoci sa hnutie k zodpovednosti za čin prihlásilo. Shahzadov bratranec tvrdí, že Shahzad s útokom nemal nič spoločné. "Je to sprisahanie, aby Američania mohli ďalej bombardovať Paštúnov," povedal a poukázal tak na nálety amerických bezpilotných lietadiel na údajné úkryty teroristov na severozápade Pakistanu.

Reuters pripomína, že pre terorizmus sa rozhodla rada ľudí, ktorí vyrastali v rešpektovaných rodinách. Zakladateľ Al-Kájdy Usama Bin Ládin patril k saudskoarabskej elite a jeho zástupca Ajmán Zavahrí sa narodil v rodine vysoko postavených egyptských lekárov a učencov. Vysokoškolsky vzdelaný bol aj veliteľ atentátnikov z 11. septembra 2001 Muhammad Atta.

Shahzad je podozrivý, že v noci na nedeľu v blízkosti rušného Times Square nastražil auto s bombou. Zariadenie ale bolo nefunkčné. V aute boli aj propánbutánové bomby a kanistre s benzínom. Jeho vznietenie podľa polície mohlo spôsobiť značné škody na životoch i majetku. Vozidlo sa nachádzalo v oblasti, kde sa pohybuje veľa turistov a návštevníkov broadwayských muzikálov.

Policajti zadržali Shahzada v noci na utorok v lietadle pripravenom k štartu z New Yorku. Shahzad sa chystal odletieť do Dubaja a odtiaľ do Pakistanu.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu