Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

skúmajú, Bloomberg neverí, že išlo o teroristov

Polícia pátra po mužovi, ktorý si neďaleko auta s bombou vyzliekol tričko
Polícia pátra po mužovi, ktorý si neďaleko auta s bombou vyzliekol tričko (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americkí vyšetrovatelia dali najavo optimizmus, že sa im podarí nájsť páchateľa sobotňajšieho pokusu o bombový atentát v New Yorku, napísala agentúra Reuters. Newyorský starosta Michael Bloomberg podľa nej vyhlásil, že neexistuje žiadny dôkaz, že by za týmto pokusom bola medzinárodná teroristická sieť al-Káida alebo iná militantná organizácia.

Jedna bezpečnostná kamera zachytila asi pol bloku od miesta, kde nechali podozrivé auto s bežiacim motorom a blikajúcimi parkovacími svetlami, bieleho štyridsiatnika, ako si vyzlieka čierne tričko a odchádza po chodníku, pričom sa najmenej dvakrát obzerá cez rameno. Vyšetrovatelia skúmajú zábery tejto i ďalších bezpečnostných kamier, ako aj ďalšie stopy, ktoré by mohli viesť k dolapeniu páchateľa či páchateľov.

Bloomberg povedal, že "čo sa stalo, je nešťastné", ale že verí, že páchateľa sa podarí nájsť. K pokusu o útok sa prihlásila pakistanská vetva extrémistického islamského hnutia Taliban. Newyorský policajný komisár Raymond Kelly ale povedal, že na podporu tohto tvrdenia nie sú žiadne dôkazy.

Prezident Barack Obama, ktorý cez víkend navštívil oblasti ropnej katastrofy v Louisiane, dostával o situácii v New Yorku pravidelné informácie. Na letiskách na východnom pobreží USA posilnili bezpečnostné opatrenia.

Auto nechali v blízkosti rušného námestia Times Square. Polícia v ňom objavila výbušné zariadenie, ktoré sa neskôr ukázalo ako nefunkčné. V aute boli aj propanbutanové bomby a kanistre s benzínom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu