Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Geniálny matematik odmietol za vyriešenie hádanky milión!

Grigorij Perelman
Grigorij Perelman

WASHINGTON - Geniálny matematik a jeden z najšikovnejších ľudí sveta Grigorij Perelman opätovne odmietol jeden milión dolárov (vyše 800 tisíc eur) ako cenu za vyriešenie takzvanej Poincarého domnienky. Ide o jednu zo siedmich najväčších matematických hádaniek, nad ktorou si lámali hlavu matematici už viac ako sto rokov. Uviedol to britský server Daily Mail.

Štyridsaťtriročný Rus Perelman žije ako pustovník v jednoduchom byte v Petrohrade. "Mám všetko, čo chcem," vyhlásil vraj v pondelok cez zatvorené dvere, keď mu zástupcovia amerického matematického inštitútu Clay Mathematics Institute prišli odovzdať peňažnú výhru.

Matematickú hádanku vyriešil ruský vedec Perelman z matematického ústavu v Petrohrade už v roku 2002. V roku 2006 bol za svoj výkon, ktorý ani po štyroch rokoch nedokázal nikto spochybniť, odmenený prestížnou Fieldsovou medailou, matematickou obdobou Nobelovej ceny. Vedec však už vtedy cenu odmietol. "Nezaujímajú ma peniaze ani sláva. Nechcem, aby ma vystavovali ako nejaké zviera v zoo," uviedol vtedy Perelman.

"Raz som bola v jeho byte a bol to šok. Má len jeden stôl, stoličku a posteľ so špinavým matracom, ktorý tam nechal predchádzajúci nájomník, alkoholik, ktorý mu ten byt predal. Skúšali sme sa v našom dome zbaviť švábov, ale schovávajú sa v jeho byte," uviedla jeho susedka.

Francúzsky matematik Henri Poincaré na konci 19. storočia položil základy topológie a v jednom zo svojich článkov formuloval i slávne tvrdenia o charakterizácii trojrozmerných sfér, takzvanú Poincarého domnienku, ktorá bola o sto rokov neskôr zaradená medzi sedem najdôležitejších matematických problémov súčasnosti a za riešenie ktorej bola vypísaná odmena jedného milióna dolárov.

Poincarého veta hovorí o charakterizácii (trojrozmerného) povrchu štvorrozmernej gule medzi trojdimenzionálnymi varietami. Tvrdí, že každá uzavretá trojrozmerná varieta, na ktorej môžeme každú uzavretú krivku previesť na bod, je práve týmto povrchom štvorrozmernej gule.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu