Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podľa Pápeža je celibát pre kňazov posvätný

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI.

VATIKÁN - Pápež Benedikt XVI. v piatok obhajoval "posvätný" celibát u katolíckych kňazov. Urobil tak v čase, keď na svetlo sveta vychádzajú stále nové škandály týkajúce sa zneužívania detí kňazmi v krajinách ako je Rakúsko, Nemecko, Holandsko alebo Írsko.

Celibát je podľa Benedikta "znakom plnej oddanosti Pánovi a Pánovým záležitostiam, vyjadrením odovzdania sa Bohu". Pápež to vyhlásil počas diskusie s duchovnými na teologickom zjazde vo Vatikáne.

Hlava katolíckej cirkvi obraňovala aj "hodnotu posvätného celibátu, ktorý je v rímskokatolíckej cirkvi... podmienkou pre vysvätenie (kňazov) a vo veľkej miere sa uplatňuje aj vo východných cirkvách". Benedikt tieto slová povedal tesne pred plánovanou schôdzkou s hlavou nemeckej katolíckej cirkvi, ktorého krajina sa zmieta v sexuálnych škandáloch kňazov a katechétov.

Otázka celibátu cirkev už dlhšie rozdeľuje. Jej moderné krídlo argumentuje, že povinný celibát je neprirodzený a okrem iného môže byť jednou z príčin sexuálnych škandálov v radoch kléru.

Zástancovi zrušenia povinného celibátu upozorňujú, že v celom prvom tisícročí nášho letopočtu sa celibát od kňazov nevyžadoval, a až následne ho zaviedlo vtedajšie vedenie cirkvi.

Zástancovia celibátu oponujú, že kňaz by mal venovať pôsobeniu v cirkvi celý svoj čas a energiu, čo by nebolo možné, ak by mal rodinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu