Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Škandál v Rakúsku: Opát sa priznal k zneužitiu chlapca

ilustračné foto
ilustračné foto

SALZBURG - V Rakúsku prepukol škandál okolo sexuálneho zneužívania detí, ktorý zasiahol najvyššie cirkevné kruhy. Opát salzburského kláštora sv. Petra Bruno Becker sa priznal k tomu, že pred 40 rokmi zneužil chlapca. V pondelok večer potom ponúkol svoju rezignáciu. Informovali o tom rakúska médiá. Prípad zneužívania sa podľa nich objavil aj v kláštore Mehrerau pri meste Bregenz.

Podobný prípad sa v najvyšších kruhoch rakúskej katolíckej cirkvi riešil pred niekoľkými rokmi. Vtedy bol zo zneužívania podozrivý dnes už zosnulý kardinál.

Salzburgský opát sa priznal k tomu, že pred viac ako 40 rokmi zneužil maloletého chlapca. Vo vyhlásení uviedol, že sa to stalo len raz a už sa nikdy nič podobné neopakovalo. Mal vtedy 24 rokov a dva roky pred vysvätením na kňaza.

Becker sa stal opátom salzburského benediktínskeho kláštora svätého Petra, ktorý je najstarším kláštorom v nemecky hovoriacich krajinách, na jeseň 2008. Vtedy sa obeť ozvala ombudsmanovi, ktorý sa zameriava na prípady sexuálneho zneužívania a má ho každá diecéza. Zástupca obete predstaveného kláštora kontaktoval. Ten sa síce k činu priznal, ale odmietol odstúpiť. Poškodenému mužovi ponúkol podľa médií 5000 eur, keď nepodnikne žiadne kroky.

Salzburský arcibiskup Alois Kothgasser rádiu Ö1 povedal, že to nemala byť suma za mlčanie, ale bolestné. Sám sa o prípade vraj dozvedel až koncom januára z listu od obete.

Dnes päťdesiattriročný muž vraví, že mal 11 rokov, keď jeho zneužívanie začalo. V rádiu Ö1 z neho obvinil aj ďalších dvoch benediktínov, ktorí ho mali zneužívať šesť rokov. Rozhodol sa vraj po rokoch prehovoriť, aby ukončil utajovanie a prinútil iné prípadné obete na vystúpenie.

Muž uviedol, že prvýkrát ho jeden z mníchov vylákal do kostolnej veže. "Bol to smrteľný strach, sedel som hore, nemohol som sa pohnúť, mohol som sa len pevne držať - a on stál predo mnou," povedal. Opát ho vraj kedysi zneužil na výlete na bicykloch. Obeť sa mohla spovedať len jednému z dvoch obviňovaných kňazov. "Musel som sa mu spovedať, že som robil necudnosti s inými. Dal mi potom rozhrešenie. Vlastne som sa mu vždy spovedal z toho, čo robil on," uviedol.

Ponúkanou rezignáciou salzburského opáta sa bude zaoberať predstavený benediktínskeho rádu v Rakúsku, ktorým je Christian Haidinger z kláštora v Altenburgu. Rozhodne o jej prijatí alebo zamietnutí.

V dnešnom denníku Vorarlberger Nachrichten pripustil sexuálne zneužívanie aj opát cisterciánského kláštora Mehrerau v meste Bregenz na západe Rakúska. "V 80. rokoch jeden prípad existoval," povedal opát Anselm van der Linde. Prípad sa mal odohrať v internáte kláštorného gymnázia. Páter sa k zneužívaniu priznal. Trestné oznámenia ale nepadlo. Otec zneužitého chlapca od neho upustil. Mních školu okamžite opustil. Kláštor ho poslal do Tirolska. Dnes sedemdesiatštyriročný duchovný absolvoval terapiu a ďalej pôsobí ako kňaz.

Vedúci internátu Dominikus Matt uviedol, že v minulosti sa objavilo aj násilie voči školákom. Od polovice 80. rokov to vraj ale už nie je téma. "Vtedajší vedúci internátu dal jasne najavo: Kto bije, ten ide," uviedol Matt.

Každá rakúska diecéza pred rokmi zriadila kanceláriu ombudsmana pre obete. Stalo sa tak potom, čo bol zo zneužívania podozrivý kardinál Hans Hermann Groer. Podľa skoršieho vyjadrenia hovorcu viedenskej arcidiecézy Ericha Leitenberger sa vlani prišlo na 17 prípadov zneužívania detí v zariadeniach rakúskej katolíckej cirkvi.

Rakúska biskupská konferencia v roku 2006 zostavila katalóg s opatreniami, ktoré majú sexuálnemu zneužívaniu detí brániť. Minulý týždeň sa na svojom výročnom zasadnutí témou znova zaoberala. Podľa nej by napríklad diecézni ombudsmani mali spolu užšie spolupracovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu