Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Týranú ženu za vraždu manžela odsúdili na 4,5 roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Matka štyroch detí Zlata Ryšavá strávi za zabitie manžela 4,5 roka vo väzení. Rozhodol o tom Vrchný súd v Prahe. Táborský súd mladú ženu pôvodne potrestal ôsmimi rokmi väzenia za vraždu. Odvolací senát dnes prihliadol na to, že manžel Ryšavú dlhodobo fyzicky aj psychicky týral.

Ryšavá zabila manžela v októbri 2008 v byte v Pacově na Pelhřimovsku. Večer sa spolu pohádali, obaja pri tom boli pod vplyvom alkoholu. Žena potom odišla do kúpeľne, kde ju manžel udrel päsťou do oka. Hádka neskôr pokračovala v kuchyni, a keď muž opäť zdvihol päsť, zobrala Ryšavá nôž z kuchynskej linky a manžela bodla. Nôž preťal rebro a zasiahol srdce. Muž zomrel na mieste, záchranári, ktorých manželka privolala, už mu nemohli pomôcť.

V čase útoku bola Ryšavá tehotná a vychovávala tri malé dcéry, ktoré úrady neskôr umiestnili do detského domova. Žena dnes súdu povedala, že si deti pravidelne berie k sebe na návštevy a chce o ne ďalej bojovať.

Odvolací súd posúdil skutok podľa nového trestného zákonníka, ktorý okrem vraždy zaviedol miernejšie posudzovaný zločin zabitia. Toho sa dopustí páchateľ, ktorý niekoho úmyselne usmrtí v silnom rozrušení zo strachu, zmätku alebo v dôsledku predchádzajúceho zavrhnutia hodného konania poškodeného. Ryšavej za zabitie hrozilo tri až desať rokov väzenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu