Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Lotyši 1. septembra nenalievajú, aby sa školáci neopili

ilustračné foto
ilustračné foto

RIGA - Lotyšský parlament prijal vo štvrtok zákon, ktorým sa 1. septembra zakazuje predaj alkoholu. Je to reakcia na narastajúci alkoholizmus detí a mládeže v tejto pobaltskej krajine.

Chcú tak znemožniť školákom a neplnoletým študentom, aby začiatok školského roka neoslavovali ako doteraz opíjaním sa. Zákon musí podpísať ešte hlava štátu. "Som presvedčená, že rodičia podporia toto opatrenie ako deň bez alkoholu a pôjdu deťom príkladom," vyhlásila pred hlasovaním predkladateľka zákona Sarmite Kikusteová.

Odporcovia zákonu ho v rozprave kritizovali ako populistický, určený na ovplyvnenie voličov pred októbrovými voľbami a navyše aj ako zbytočný, lebo v Lotyšsku už platí zákon zakazujúci predaj alkoholu osobám mladším ako 18 rokov. Protestuje aj asociácia výrobcov a predajcov alkoholických nápojov.

Popíjanie mladistvých v Lotyšsku je ale celospoločenský problém. Podľa prieskumu z roku 2007 sa takmer 90 percent 16 ročných Lotyšov priznalo, že pijú alkohol a 45 percent z nich pripustilo, že sa najmenej jedenkrát riadne opili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu