Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hľadajú 32 nezvestných, v akcii sú psy, potápači aj buldozéry

Záchranné akcie na ostrove Madeira
Záchranné akcie na ostrove Madeira

FUNCHAL - Na portugalskom ostrove pokračuje aj po troch dňoch po katastrofálnych dažďoch a zosuvoch pôdy pátranie po nezvestných. Podľa agentúry AP hľadajú ešte 32 ľudí.

Najhoršia katastrofa, akú si na tomto ostrove ľudia pamätajú, si vyžiadala 42 obetí. Záchranné práce sa v utorok ráno začali odznova. Podieľajú sa na nich vycvičené psy, potápači i buldozéry. Úrady usudzujú, že mŕtvi môžu byť v podzemných parkoviskách v meste Fuchnal, ktoré celkom zaplavilo alebo v autách. Niektorých mohli zmiesť prúdy vody do mora.

Medzi obeťami je jeden britský občan. O ďalších cudzincoch, ktorí mohli pri katastrofe prísť o život, portugalské úrady nevedia, povedal hovorca miestnej vlády Conceiçao Estudante.

Portugalská vláda v pondelok vyhlásila trojdňový celoštátny smútok. Lisabon požiadal o finančnú pomoc EÚ a sám na ostrov vyslal najrôznejší materiál. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso spresnil, že výšku pomoci na rekonštrukciu Madeiry určia podľa odhadov škôd. Tie zatiaľ nevyčíslili. Madeira leží 900 kilometrov juhozápadne od Portugalska a 500 kilometrov západne od afrických brehov. Žije tam 250 tisíc obyvateľov, väčšina v hlavnom meste ostrova Funchal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu