Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V zrútenom lietadle boli Čech a Slovák, obaja zahynuli

Cessna Citation 550
Cessna Citation 550

Aktualizované

DRÁŽĎANY/ÚSTÍ NAD LABEM - Čech a Slovák zahynuli na palube malého prúdového lietadla Cessna, ktoré v Nemecku neďaleko za českou hranicou havarovalo v nedeľu večer na ceste z Prahy do Švédska. Národnosť slovenského občana oznámilo slovenské ministerstvo zahraničia.

Vážne poškodené lietadlo našli v ťažko prístupnom teréne. Podľa nemeckých agentúr už pátrací tím objavil aj ľudské pozostatky. Vyšetrovatelia zisťujú, či lietadlom neletel ešte niekto ďalší.

"Bol to slovenský občan," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Ministerstvo vraj už informovalo rodinu. Doteraz sa predpokladalo, že obeťami boli dvaja Česi. Nemeckí vyšetrovatelia už skôr oznámili, že na mieste nehody našli slovenský vodičský preukaz. Podľa nich ale nie je jasné, či má s nehodou súvislosť.

Pri nehode lietadla zahynuli dvaja piloti, oznámil riaditeľ spoločnosti Time Air Martin Pražský. Táto firma lietadlo prevádzkovala. České spravodajské servery uviedli, že lietadlo patrilo podnikateľovi Antonínovi Charouzovi. Spoločnosti Time Air ho vraj prenajal.

Saská polícia vychádza z toho, že nájdené pozostatky patria jednému z pilotov. Jej hovorca ale zároveň uviedol, že ešte stále nie je jasné, koľko ľudí lietadlom skutočne cestovalo. Policajti nevylúčili, že okrem dvoch pilotov mohol byť na palube ešte niekto iný.

Lietadlo Cessna Citation 550 dostalo podľa nemeckých úradov povolenie k výstupu z výšky 8000 metrov do výšky približne 10 500 metrov krátko po tom, čo v nedeľu večer vletel do nemeckého vzdušného priestoru pri Drážďanoch. Pilot ale pokyn nepotvrdil. O 21:07 sa podľa Ľudmily Pavlíkovej z Ústavu pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd stratil z radarov. Vyhlásilo sa pátranie. V tomto type lietadla môže cestovať až osem ľudí.

"O 23:40 pomocou vrtuľníka objavili horiace trosky v neprístupnom a zasneženom teréne v katastri obce Rosenthal. Posádka vrtuľníka naviedla na miesto pozemné jednotky," povedala Pavlíková.

Stroj náhle stratil výšku a zrútil sa pri kopci Grosser Zschirnstein v saskom Švajčiarsku. Tento pieskovcový vrch sa nachádza na ľavom brehu Labe asi štyri kilometre západne od Hrenska a jeden kilometer severne od českej hranice. Polícia a záchranári boli na mieste od polnoci. Do pátrania nemecká polícia nasadila vrtuľník aj psov. Cestu k miestu nehody musela najprv uvoľniť ťažká technika.

Udalosťou sa podľa Pavlíkovej zaoberá nemecký úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd. Český Ústav pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd je s nemeckou stranou v kontakte a na miesto nehody vycestovala jeho komisie. Hovorkyňa ústeckej polície Veronika Hyšplerová oznámila, že saská polícia pri skúmaním miesta nehody si zatiaľ pomoc českých kolegov nevyžiadala.

Martin Pražský uviedol, že Time Air poskytne vyšetrovateľom všetky dokumenty a informácie, ktoré budú na objasnenie príčin nešťastia potrebné. Do uzatvorenia vyšetrovania nebude firma podľa svojho riaditeľa poskytovať žiadne informácie.

Time Air patrí k spoločnostiam, ktoré sa špecializujú na takzvané privátne lety. Stroje vo flotile zvyčajne vlastnia a používajú bohatí obchodníci alebo firmy, aerolinky lietadla ochraňujem a ponúkajú na prenájom v čase, keď je ich majiteľ nepotrebuje. Za hodinu letu zaplatí záujemca aj státisíce korún.

Okrem Time Air pôsobí na českom trhu privátneho letectva napríklad firmy ABS Jets, Grossmann Jet Service alebo Silesia Air. Mená klientov a majiteľov lietadiel spoločnosti zvyčajne tají.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu