Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na Sicílii vyšetrujú vraždu spred 447 rokov

ilustračné foto
ilustračné foto

PALERMO - Sicílska polícia pozvala na spoluprácu medzinárodný tím expertov a kriminalistov. Má jej pomôcť vyriešiť vraždu barónky, ktorá sa stala pred 447 rokmi.

Ako informuje agentúra Reuters, vyšetrovanie v mestečku Carini neďaleko Palerma sa sústredí na hrad, kde v roku 1563 vrahovia pripravili o život barónku Lauru Lanzaovú spolu s milencom Ludovikom Vernagallom. Pristihli ich in flagranti. Podnet na preskúmanie prípadu dal miestny starosta Gaetano La Fata, lebo podľa neho pred stáročiami nezvíťazila pri vyšetrovaní vraždy spravodlivosť. Preto nariadil exhumáciu pozostatkov milencov.

"Dúfame, že nám testy DNA a kriminálna analýza pomôžu odhaliť motív, ktorý viedol k tomuto zločinu, a rozhodnúť, či sa na ňom podieľalo viac osôb," povedal agentúre Reuters. Otec barónky Cesare sa priznal k vražde zo cti v liste kráľovi. Dokument archivujú v kostole Chiesa Madre v Carini. "Podľa legendy ale Cesare Lanza nekonal sám, ale mu pomáhal jeho švagor Don Vincenzo La Grua," povedal starosta. Podľa povestí predávaných z generácie na generáciu Sicílčanov sa manžel zavraždenej barónky chcel znovu oženiť.

Starosta La Fata vyzval miestnu políciu, aby pri znovuotvorení prípadu spolupracovala s Medzinárodným združením pre kriminálnu analýzu (ICAA) pod vedením Marca Strana. "Myšlienka na vyšetrovanie vznikla najskôr ako vtip," povedal Strano. "V júni som prišiel do Carini a pri stretnutí s La Fatom som do neho zapáral, že ešte doteraz nevyriešili túto vraždu. A on mi kontroval, 'tak si ju skúste vyriešiť vy'."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu