Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vyliečili poranenú miechu u potkanov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PRAHA - Českým vedcom sa podarilo vyliečiť chronické poranenie miechy u potkanov a chcú čo najskôr začať overovať metódu aj u ľudí. Keď potkanom do miesta poranenia vložili hydrogél s kmeňovými bunkami, vytvorili sa nové nervové vlákna.

Do pol roka sa im zlepšila hybnosť aj citlivosť zadných nôh. Nová metóda dáva nádej ľuďom s poranenou miechou, ktorí často končia na invalidnom vozíku. "Očakávame približne do roka schválenie hydrogélu s kmeňovými bunkami pre klinické skúšky, potom hneď začneme s overovaním u ľudí," uviedla profesorka Eva Syková z Ústavu experimentálnej medicíny Akadémie vied.

Do klinickej štúdie by sa mali zapojiť aj francúzski a španielski pacienti. Z metódy budú mať podľa profesorky úžitok ľudia, ktorí majú poranenie miechy staršie ako štyri, päť týždňov, ale aj niekoľko rokov. Doterajšia liečba len kmeňovými bunkami im nepomáhala. Problém je, že včasné začatie tejto liečby je možné len u malej časti pacientov, väčšina nie je schopná ju podstúpiť hneď v prvých týždňoch po poranení miechy, alebo majú ďalšie zranenia, ktoré liečbu znemožňujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu