Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

S výbušninou v kondóme mohol zničiť aj väčšie lietadlo

Nigérijčan chcel vyhodiť do vzduchu lietadlo s 300 cestujúcimi.
Nigérijčan chcel vyhodiť do vzduchu lietadlo s 300 cestujúcimi. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Výbušnina, s ktorou chcel v piatok pri lete do Detroitu Nigérijčan (23) vyhodiť do vzduchu lietadlo s takmer tromi stovkami cestujúcich, by zničila aj väčší stroj. Umar Farouk Abdul Mutallab priniesol na Štedrý deň v Amsterdame do Airbusu spoločnosti Northwest Airlines 80 gramov trhaviny PETN. Prepašoval ju v kondóme.

Pri lete do Detroitu sa pokúsil výbušninu odpáliť, ale zlyhala mu rozbuška. Cestujúci a posádka ho potom spacifikovali. Muž skončil s popáleninami v nemocnici. V nedeľu ho z nej previezli do väzenia. V USA bol obvinený z pokusu zničiť lietadlo Airbus A330. Hrozí mu za to až 20 rokov väzenia. Vyšetrovatelia chcú dnes požiadať súd o povolenie odobrať obvinenému vzorku DNA.

Stanica CNN uviedla, že výbušnina by mohla zničiť aj väčšie lietadlo. Nigérijčan tvrdí, že patrí k teroristickej sieti Al-Kájda. Podľa americkej ministerky pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanovej ale nič nenasvedčuje tomu, že by bol pokus o atentát súčasťou nejakého širšieho teroristického sprisahania. Vyšetrovanie však pokračuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu