Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo vianočnej lotérii vyhrali 2,32 miliardy eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID – Veselé Vianoce budú mať viaceré španielske rodiny. Hlavná tohtoročná výhra v tradičnej lotérii El Gordo pripadla na žreby s číslom 78294. Počet šťastných víťazov prvej ceny odhadujú na 1950. Každý z nich vyhral 300 tisíc eur.

Spolu medzi všetkých výhercov superlotérie rozdelia 2,32 miliardy eur. Včerajšie žrebovanie sledovalo s napätím celé Španielsko. Španielska vianočná lotéria je najväčšou a najstaršou lotériou na svete. Obľubu si medzi miliónmi obyvateľov získala predovšetkým vďaka systému, podľa ktorého je prakticky vylúčené, aby celý jackpot získal jediný víťaz. Zmyslom je, aby sa o výhru podelilo čo najviac ľudí.

Rovnaké čísla žrebov sú v 195 sériách. Každý žreb možno pritom predávať rozdelený na desať častí, čo je ústretové gesto voči tým, pre ktorých je cena 200 eur za jeden celý žreb príliš vysoká. Odhadnúť skutočný počet výhercov hlavnej ceny je ťažké. Kto chce, môže si z rovnakého žrebu kúpiť aj viac "desatinových" poukážok. Ale sú aj prípady, keď sa na desatinu žrebu zloží partia kamarátov, ktorí si potom výhru rozdelia.

Žrebovanie sa začalo včera večer. Približne trojhodinový program, kedy ťahané čísla spievajú deti v uniformách madridskej školy San Ildefonso, prenášala televízia v priamom prenose. Španieli si môžu v lotérii v rámci možností vybrať číslo, na ktoré chcú staviť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu