Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Predával výbušniny, chcel peniaze na nový vynález

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TACHOV – Vynálezca doplatil na svoj sen. Chcel vyrobiť prevratnú zbraň. Na jej výrobu ale potreboval peniaze a tak obchodoval s výbušninami. Nastrčenému policajnému agentovi predal neevidované zbrane, trhaviny a bomby, ktoré sa dajú odpáliť mobilom. Pavel Uherčík ich sám vyvinul a zostrojil.

Za nedovolené ozbrojovanie dostal dva a polročné väzenie s podmienečným odkladom na päť rokov a päťročným zákazom vývoja, výroby a predaja zbraní.

"Obvinený dúfal, že vyvinie prevratnú zbraň, s ktorou sa preslávi. Vôbec ho nezaujímalo, kde skončia a na čo budú použité nástražné systémy, ktoré bol ochotný predať komukoľvek. Mohlo to prerásť aj v teroristický čin, "uviedol predseda senátu Miroslav Vajgant. Dve funkčné nálože chcel Uherčík pôvodne predať do Holandska.

Policajti sa však o jeho zámere dozvedeli a ako kupca nastrčili svojho agenta. Tomu vynálezca predal dva výbušné systémy, ďalej semtex, niekoľko zbraní a tisícky nábojov.

"Potreboval som peniaze, aby som mohol pokračovať vo vývoji špeciálnej športovej rýchlopalnej pištole vlastnej konštrukcie, ktorá na trhu chýba, " vypovedal pred súdom Uherčík. Na ďalšom stretnutí chcel agent nálože, ktoré sa dajú odpáliť na diaľku. Najskôr mu ponúkol nefunkčnú bombu. Kupec sa rozkrikoval, že to myslí vážne. Zaplatil vopred a Uherčík začal na ostrej pume pracovať. Agent mal na neho vyvíjať tlak. Práve to napadol Uherčíkov obhajca Robert Kaše.

"Išlo o provokáciu. Agent navádzal obvineného na páchanie trestnej činnosti. Dokonca pripustil, že na neho aj zvýšil hlas, " povedal Kaše. Podľa súdu bolo ale agentove správanie zákonné. Policajt hral svoju úlohu a musel adekvátne reagovať.

„Musel zohrať rozčúleného človeka, ktorý si za veľké peniaze kúpil nefunkčnú hračku. Ťažko si môžeme predstaviť, že by ho pohladkal po hlave a povedal, tu máš 30 tisíc len tak. Navyše Uherčík sa nijako nezdráhal to napraviť a druhýkrát, keď priniesol funkčný systém a bol za to pochválený, naopak jasal, ako sa mu to podarilo a bol so svojou prácou spokojný, " vysvetlil Vajgant. Polícia Uherčík zatkla v polovici roka 2004.

Spoločne s ním skončilo vo väzbe ďalších päť ľudí, ktorí mu mali s nástražnými systémami pomáhať. Tých však súd zbavil obžaloby s tým, že ich konanie nie je trestným činom. Uherčík sa proti rozsudku odvolal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu