Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Česko má zrejme desiatu obeť novej chrípky

ilustračné foto
ilustračné foto

JIČÍN - V nemocnici v českom Jičíne dnes dopoludnia zomrel muž (30) na zlyhanie srdca, zrejme v súvislosti s novou chrípkou. Potvrdil to hovorca hradeckého hajtmanstva Imrich Diószegi. Ak testy vírus H1N1 potvrdia, bude to desiata obeť v Českej republike.

"Muža v nemocnici hospitalizovali od piatku so zápalom pľúc, v priebehu dnešného dopoludnia sa však jeho stav prudko zhoršil a pacient napriek všetkej starostlivosti lekárov zomrel," povedal hovorca. Podľa informácií lekárov muž mal pred hospitalizáciou približne desať dní vysoké horúčky a je pravdepodobné, že jeho smrť súvisí s novou chrípkou. "Testy, ktoré potvrdia, či sa muž skutočne zomrel kvôli prasacej chrípke, by laboratórium mala spracovať do niekoľkých dní," povedal hovorca.

Ak analýzy preukážu, že muž bol nakazený vírusom novej chrípky, išlo by o prvé úmrtia pacienta s vírusom H1N1 v královéhradeckom kraji. V kraji v minulom týždni hygienici evidovali 1881 akútnych respiračných ochorení v prepočte na 100 tisíc obyvateľov, chorobnosť zatiaľ neprekročila hranicu epidémie. V krajských aj hradeckej fakultnej nemocnici naďalej platí zákaz návštev, návštevy sú obmedzené aj v niekoľkých domovoch dôchodcov.

Deviatou obeťou novej chrípky sa v Českej republike v sobotu stala študentka, ktorá zomrela v Slezskej nemocnici v Opave. Dievča ale trpelo život ohrozujúcim chronickým ochorením, uviedli lekári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu