Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Švajčiarsky dobrodruh sa zrútil do mora!

Yves Rossy Zobraziť galériu (5)
Yves Rossy

ATLANTERRA - Neúspechom skončil dnešný pokus švajčiarskeho dobrodruha doletieť z Afriky do Európy pomocou "tryskového krídla". Yves Rossy (50) sa pri ojedinelom pokuse prekonať Gibraltársky prieliv na krídle poháňanom štyrmi prúdovými motormi zrútil do mora. Informovala o tom agentúra AFP.

Rossy, s krídlom pripevnený na chrbte, vyskočil nad Atlantik v 15:08 SEČ vo výške asi dva kilometre nad morom z malého pomocného lietadla, ktoré vzlietlo zo severného Maroka. Päť minút potom sa však zrútil do mora, pred dopadom však ešte stihol otvoriť padák. Za pád podľa agentúry AP pravdepodobne mohla porucha motora. Letec potom plával na hladine, kým ho z vody nevytiahol vrtuľník a nedopravil k španielskym brehom. Tu sa podrobil lekárskej prehliadke. Podľa tlačových agentúr sa mohol hýbať a zdalo sa, že je v poriadku.

Rossymu sa vlani koncom septembra ako prvému človeku na svete podarilo s "tryskovým krídlom" preletieť kanál La Manche medzi Veľkou Britániou a Francúzskom. Tento úspech chcel dnes zopakovať nad Gibraltárom. Pristáť mal v meste Atlanterra na juhozápade Španielska, vzdialenom 38 kilometrov od marockého prístavu Tanger. Let mal trvať asi 15 minút. Organizátori sa obávali nevyspytateľných vetrov nad úžinou, kde prúdy vzduchu môžu naraz zmeniť smer alebo môžu byť naraz dvoma smermi v rôznych nadmorských výškach.

Bývalý armádny pilot Rossy k svojim letom používa závesné krídlo z uhlíkových vlákien. Pri zostupe môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 300 kilometrov za hodinu. Štyri motory podľa AFP vážia každý 22 kilogramov a sú poháňané leteckým benzínom s prímesou oleja. Rossy si krídlo s viac ako dvojmetrovým rozpätím vyrobil sám. Verejnosti sa prvýkrát predstavil v máji 2008, kedy nad Alpami vo Švajčiarsku krúžil osmičky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu