Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Oddelili hlavami spojené siamské dvojčatá!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

MELBOURNE - V austrálskom Melbourne sa lekárom podarilo oddeliť dvojčatá zo zrasteným lebkami. Operácia za účasti 16 lekárov a sestier trvala 25 hodín a dvojčatá sú v poriadku. Čaká ich však ešte niekoľkohodinová plastická operácia, povedala dnes nemocnice.

Bangladéšske dievčatá Trišna (3) a Krišna (3) sa narodili spojené na vrcholku hlavy. Zdieľali spolu základné životné orgány vrátane mozgového tkaniva, veľkých ciev a niektorých častí mozgu. Podľa austrálskeho detského neurochirurga Scotta Campbella, ktorý ako prvý chirurg v roku 2000 oddelil dvojčatá so zrastenými lebkami, išlo o riskantnú operáciu.

Lekári v Kráľovskej detskej nemocnici v Melbourne v čele s neurochirurgičkou Wirginiou Maixnerovou sa museli predovšetkým pripraviť na komplikácie spojené s veľkou stratou krvi, ktorú majú deti v krvnom riečišti menej než dospelí ľudia.

Lekári dávali sirotám Krišně a Trišně asi 25 percentnú nádej, že sa operácia úplne vydarí. Riziko poškodenia mozgu odhadovali na asi na 50 percent. Dievčatá v roku 2007 nechala do Austrálie previezť austrálska nadácia Children First Foundation.

Siamské dvojčatá sa rodia priemerne na každých 200.000 pôrodov. Dvojčatá spojená hlavičkami sú veľmi vzácne - rodia sa raz na zhruba 2,5 milióna pôrodov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu