Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Psychiatra za 13 vrážd vojakov možno nepopravia

Strelec Nidal Malik Hasan obvinený z 13 vrážd Zobraziť galériu (7)
Strelec Nidal Malik Hasan obvinený z 13 vrážd

FORT HOOD - Armádneho psychiatra, ktorý na základni Fort Hood zastrelil kolegov, oficiálne obvinili z 13 vrážd a niekoľkonásobného pokusu o vraždu. Hrozí mu trest smrti, poprave sa ale možno vyhne.

Americké vojenské súdy totiž nikoho nepopravili už takmer pol storočia. "Náš vojenský systém súdnictva netúži po krvi," tvrdí právny expert Eugen Fidell.

Americká armáda vraj navyše poskytuje obvineným vojakom väčšiu ochranu, akú by mohol čakať pred civilnými súdmi. Uvažuje sa ale aj o tom, že pribudnú ďalšie body obžaloby. Jedna z obetí strelca vraj bola tehotná.

Americký major minulý týždeň vo štvrtok strieľal z dvoch ručných zbraní v zariadení, kam odchádzajú vojaci pred odchodom do zahraničných misií v Iraku a Afganistane. Zabil pritom 13 ľudí a 29 ďalších zranil. Hasan sa v pondelok prebral z kómy a údajne sa už nenachádza v kritickom stave. Podľa predbežných informácií by mohlo ísť aj o plánovaný teroristický útok. Prezident Barack Obama nariadil preskúmanie vyšetrovacieho spisu. Nidal Malik Hasan bol údajne v kontakte s islamským klerikom napojeným na teroristickú sieť al-Kájda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu