Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Česko má prvú obeť novej chrípky, mladú ženu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

KARLOVY VARY – Česko ohlásilo prvú obeť novej chrípky. V karlovarskej nemocnici zomrela mladá žena (31). Mala príznaky chrípky H1N1. Ministerstvo zdravotníctva to ešte nechce potvrdiť, čaká na testy. Vo vážnom stave tam leží ešte jeden muž.

Pacientka bola vážne chorá, so srdcovými problémami. Jej stav bol vážny aj bez chrípky, tá ho ale skomplikovala.

"Nemôžeme zatiaľ nič potvrdiť, výsledky potvrdzujúcich testov v národnom referenčnom laboratóriu budú v piatok popoludní," povedal hovorca ministerstva Vlastimil Sršeň.

Žena vyhľadala lekára s prvými príznakmi nevoľnosti už minulý týždeň. Odmietla ale hospitalizáciu a jej zdravotný stav sa v ďalších dňoch zhoršil. Lekára opäť vyhľadala v pondelok 19. októbra, to už bola vo veľmi vážnom stave. Vtedy sa ukázalo, že ochorela chrípkou. Pacientka, ktorá mala za sebou transplantáciu jedného z orgánov, aj napriek snahe lekárov zomrela na celkové zlyhanie organizmu. Jej imunita bola veľmi výrazne oslabená.

Chorý muž má iné zdravotné problémy, ktoré chrípka ďalej skomplikovala. Jeho organizmus má zníženú imunitu, a tak sa s chrípkou oveľa horšie vyrovnáva. Lekári zatiaľ nechcú o ďalšom možnom vývoji hovoriť. Rozhodovať budú ďalšie hodiny a dni.

V nemocnici začali platiť odo dnes mimoriadne opatrenia, ktoré sa však týkajú najmä oddelení ARO a interného. Sú zakázané návštevy a obmedzený pohyb pacientov po nemocnici. Žiadne iné prísnejšie opatrenia zatiaľ Česko nechystá. Sú rovnaké ako v ostatných krajinách EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu