Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Cunami zasiahli Samou, úrady hlásia už sto obetí!

Škody po cunami Zobraziť galériu (4)
Škody po cunami

APIA - Počet obetí cunami na súostroviach Samoa v Tichom oceáne už prekročil stovku. Štvormetrové vlny vyvolalo silné zemetrasenie. Prezident Barack Obama vyhlásil Americkú Samou za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou, čo umožňuje vyslať pomoc. Západná Samoa funguje ako samostatný štát, pomoc jej sľúbila Austrália a Nový Zéland.

Počty obetí na oboch súostroviach ešte nie sú definitívne. Veľa ľudí mohla vlna spláchnuť do mora, ďalšie stovky ľudí sú zranené.

Našli už stovku obetí, odľahlejšie oblasti ale až záchranné tímy prehľadávajú. Medzi obeťami sú najmenej tri deti. Úrady na súostroví Americká Samoa hlásia 14 mŕtvych. Ani tam ale tento počet nie je ešte považovaný za definitívny.

Podľa zatiaľ nepotvrdených správ vlny v niektorých častiach ostrovov dosahovali výšky až štyroch metrov. Na Západnej Samoe cunami došla až 800 metrov do vnútrozemia. Vlna zničila osady a turistickí zariadenia v zálivoch Fagaloa a Siumu na východnej strane ostrova. Vystrašení obyvatelia ostali v kopcoch ostrova kvôli obavám pred ďalšími vlnami z prípadných dodatočných otrasov. Až po niekoľkých hodinách sa začali vracať k svojim osadám. Podľa Červeného kríža v Apii sa ukázalo, že systém varovania pred cunami pomocou rozhlasu a hromadne vysielaných esemesek funguje. Väčšina z 220 tisíc obyvateľov ostrova Samoa stačila včas utiecť na vyvýšené miesta a do kopcov, a tým sa zachrániť.

K otrasom došlo v 6:48 miestneho času (19:48 SELČ). Zemetrasenie, ktorého epicentrum sa nachádzalo približne 190 kilometrov od Americkej Samoy, malo intenzitu až 8,3 stupňa Richterovej škály.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu