Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vláda zakázala súťaž krásy obetí nášľapných mín

Kandidátka na Miss Landmine Zobraziť galériu (2)
Kandidátka na Miss Landmine

BRATISLAVA - Vláda Kambodže zakázala súťaž krásy obetí nášľapných mín Miss Landmine, ktorá sa mala konať na budúci týždeň.

Ako uviedol hovorca vlády Khieu Khanarith, bol by to "posmech z kambodžských obetí nášľapných mín". "Vláda nepodporuje túto súťaž," dodal. Ministerstvo sociálnych vecí poslalo v piatok 31. júla organizátorom list, v ktorom im oznámilo zákaz podujatia. Podľa listu by poškodilo "dôstojnosť a česť našich hendikepovaných". Súťaž sa mala konať v piatok 7. júla a partnermi organizátorov mali byť aj ministerstvo sociálnych vecí a ministerstvo pre záležitosti žien a iných skupín, uviedla webová stránka podujatia miss-landmine.org.

Cieľom podujatia Miss Landmine je dodať odvahu súťažiacim ženám, ako aj ďalším hednikepovaným ľuďom a zvýšiť povedomie o nebezpečenstve nášľapných mín. Webová stránka predstavuje 20 súťažiacich, ktorým mína odtrhla končatinu. Ich vek sa pohybuje od 18 do 48 rokov. Manifest na stránke uvádza, že jedným z cieľov podujatia je tiež nahradiť pasívny výraz "obeť" aktívnym výrazom "človek, ktorý prežil".

Organizátor podujatia Morten Traavik uviedol, že zákaz súťaže ho "sklamal". Napriek tomu je však možné hlasovať za favoritku na webovej stránke podujatia. Víťazku plánuje vyhlásiť 31. decembra. Traavik zorganizoval prvú Miss Landime v roku 2007 v Angole.

Odhaduje sa, že po desaťročia trvajúcej občianskej vojne zostalo v Kambodži štyri až šesť miliónov nášľapných mín a iných nevybuchnutých zariadení. Každý rok zrania a usmrtia stovky ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu